Särskilt boende

När stöd och hjälp i det egna hemmet inte längre är tillräcklig kan man ansöka om särskilt boende. I ett särskilt boende ges omvårdnad och service dygnet runt. Ansökan görs hos kommunens bistånds­handläggare.

Totalt finns det i kommunen sju särskilda boenden. Några lägenheter är anpassade för makar och sambor. På några av de särskilda boendena finns även lägenheter avsedda för korttidsvistelse. Anhöriga är alltid välkomna att hälsa på. Det finns inga besökstider på särskilt boende – det är den närståendes hem..

Med socialstyrelsens jämförelseverktyg Äldreguiden kan du jämföra de olika särskilda boendena. Länk till Äldreguiden finns här på sidan.

Allmän information särskilt boende

Sektor Välfärd får många frågor angående kostnader och avgifter inom äldreomsorgen gällande särskilt boende. Här kommer allmän information.

Alla personer som flyttar in i Ljusdals kommuns särskilda boenden får en skriftlig information om vad som gäller i och med inflytt. Förutom mat och hyra betalas omvårdnadsavgiften där bland annat personlig omvårdnad efter behov som trygghetslarm, rengöringsmedel, tvättmedel, toalettpapper och inkontinensskydd ingår.

- Vi har påbörjat ett arbete med att förtydliga informationen för bland annat matabonnemang och omvårdnadsavgift då vi ser att det är främst de frågorna som många vill ha svar på, säger Peter Evansson, tillförordnad chef för sektor Välfärd.

- Fram till att detta arbete är genomfört gäller de skriftliga informationen som och de tidigare fastställda avgifterna.

Som hyresgäst, eller boende, vid Ljusdals kommuns särskilda boenden ingår inga möbler förutom en säng.

Nedanstående behöver boende bland annat själva stå för:

  • sängkläder
  • handdukar
  • badlakan
  • hygienartiklar såsom schampo, tvål, tandkräm
  • armaturer och glödlampor
  • febertermometer
  • nagelklippare
  • duschskrapa
  • tvättkorg
  • vissa husgeråd

Du som bor vid särskilt boende betalar alltid för mat och hyra, men beroende på inkomst kan en kompensation ges i form av avdrag på omvårdnadsavgiften.

Kompensationen baseras på förbehållsbeloppet. Förbehållsbeloppet fastställs årligen av regeringen och är ett schablonbelopp som säkerställer att personer ska ha möjlighet att betala för sin mat innan omvårdnadsavgiften betalas.

För att besluta om avgifter för olika insatser inom vård och omsorg tillämpar Ljusdals kommun den så kallade maxtaxan.

Maxtaxa innebär det att den enskilde individen garanteras medel för att täcka dagliga levnadskostnader (förbehållsbelopp) innan den kommunala avgiften kan tas ut. Den del som kommunen får ta i anspråk kallas avgiftsutrymme, dock finns ett högkostnadsskydd som begränsar vad kommunen får ta ut i avgift. Enligt kommunallagen får kommunen inte heller ta ut mer än sin självkostnad för sina insatser.

Nivån på förbehållsbelopp och högkostnadsskydd förändras varje år utifrån prisbasbeloppet, som följer inflationen i samhället. Även kommunens taxor och avgifter följer samma uppräkning.