Ljusdals kommun hoppas på invånarnas engagemang under Beredskapsveckan

Under Beredskapsveckan, 25 september till 1 oktober, kommer Ljusdals kommun att satsa på att informera om hemberedskap via kommunens olika kanaler. På onsdag kan ni träffa Ljusdals kommun, räddningstjänsten och Ljusdal-Järvsö rödakorskrets på Bokhandlargränd i Ljusdal.

Temat för veckan är Öva! och förhoppningen är att fler invånare ska stärka sin egenberedskap genom att ta del av aktiviteterna.

Med årets tema Öva! vill Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) få fler människor att gå från tanke till handling och ta det sista praktiska steget för att skaffa sig en god egenberedskap så att man klarar sig en vecka utan samhällets stöd vid kriser och krig. Genom att öva blir man medveten om sin egen förmåga och vad man behöver göra för att stärka sin hemberedskap.

- Beredskapsveckan är ett bra tillfälle att sätta extra fokus på vår beredskap för olika kriser och prata med invånarna om hur vi tillsammans kan bygga ett motståndskraftigt lokalsamhälle, säger John Forslund, civilförsvarssamordnare i Ljusdals kommun.

I år har Ljustals kommun utökat sina aktiviteter under beredskapsveckan och kommer bland annat att finnas på plats på Bokhandlargränd i Ljusdal tillsammans med Ljusdal-Järvsö rödakorskrets och räddningstjänsten.

Ljusdals kommun kommer också att finnas på plats på Slottegymnasiet under torsdagen tillsammans med Ljusdal-Järvsö rödakorskrets och räddningstjänsten.

Ljusdals kommun kommer även att publicera i appen Civis tips på hur medborgare kan stärka sin hemberedskap.

Ladda hem den för at ta del av tipsen!

Fakta Beredskapsveckan och tema Öva!

För att lyfta temat Öva! erbjuder MSB materialet Sju dagar som motsvarar den vecka som allmänheten förväntas klara sig utan samhällets stöd vid en kris. Materialet består bland annat av en folder med enkla övningar för sju dagar och tips för en god egenberedskap. Sju dagar heter även en digital övning för privatpersoner som MSB tagit fram till årets Beredskapsvecka och som utmanar vår hemberedskap vid ett längre elavbrott, msb.se/hemberedskap

Länk till övningsverktyget "Sju dagar"

Länk till övningsfoldern Sju dagar för utskrift och tryck:

För mer information om lokala aktiviteter under Beredskapsveckan läs mer här: ljusdal.se

För mer information, kontakta:
John Forslund, civilförsvarssamordnare

john.forslund@ljusdal.se