Fyra partier bildar majoritet i Ljusdal

Uppdaterad 28 december 2022: Denna majoritet är inte längre aktuell. Se fördelning av platser i nämnder med mera, enligt beslut i kommunfullmäktige 28 december 2022.

Ljusdals kommun får 2023-2026 en majoritet med fyra partier. S, M, L och KD har kommit överens om att arbeta tillsammans för att kommunen ska få politisk stabilitet.

De fyra partierna har tillsammans 23 av 41 platser i kommunfullmäktige och kan genom samarbetet få och fördela de flesta av platserna i styrelser och nämnder under den kommande mandatperioden. Där ingår också de ledande ordförandeposterna.

Socialdemokraterna är störst med tolv mandat i kommunfullmäktige. Därefter kommer Moderaterna med sju, Liberalerna tre och Kristdemokraterna ett mandat.

- Vi sa redan före valet att vi vill medverka till att Ljusdals kommun får en stabil majoritet efter valet eftersom vi såg svårigheter i att styra i minoritet den gångna mandatperioden. Därför känns det här som en bra start, säger Marit Holmstrand (S), kommunstyrelsens ordförande.

Första påtagliga beviset för samarbetet väntas måndag 31 oktober då kommunfullmäktige väljer sitt presidium, alltså ordförande och vice ordförande samt valberedning. Styrelser och nämnder väljs av fullmäktige den 19 december.

- Vår överenskommelse innebär också att vi ska arbeta för gemensamma ståndpunkter kring hur vi vill utveckla kommunen de närmaste fyra åren när det gäller viktiga frågor som utbildning, omsorg, näringsliv och arbetsmarknad. Där har vi kommunfullmäktiges mål med utgångspunkt i Agenda2030 att arbeta vidare med, säger Pernilla Färlin (M).

- Vi blundar inte för att det kan komma frågor där något parti vill avvika från övriga. Men med öppenhet, respekt och god kommunikation löser vi detta, tillägger Henrik Estander (L).

Avvikelserna från motsättningar mellan partierna i rikspolitiken är inget som bekymrar de lokala företrädarna. Ljusdals kommun har haft blocköverskridande samarbeten sedan 2006.

- En valrörelse handlar om att profilera sig och visa sitt partis hjärtefrågor. Men med kommunens bästa för ögonen bör det här bli bra. Vi har ju tidigare haft samsyn kring det mesta i en tung fråga som budgeten vilket har gett kommunen en förhållandevis stark ekonomi, säger Roger Kastman (KD).