Simskolor

Att lära sig simma ska vara roligt! En förutsättning för att lära sig simma är att kännas sig trygg i vattnet. En god vattenvana är det första steget för ökad säkerhet i och vid vatten. Plask och lek är en förberedande kurs inför simskola, för att skapa en god vattenvana genom självständighet och trygghet i vattnet. Kursen erbjuds från fyllda 4 år.

Kravet för samtliga simskolegrupper är att deltagaren ska ha fyllt 5 år och kan delta i vattnet utan anhörigs närvaro. De flesta av våra grupper kräver även vissa förkunskaper. Det är viktigt att deltagaren bokas in i rätt grupp och har de förkunskaper som krävs för en givande utbildning. Är man osäker på vilken grupp man ska boka, kontakta personalen för vägledning. Till höger

Vi har alla olika grundförutsättningar, därför är det viktigt att utvecklas i sin egen takt. Det är omöjligt att säga hur många lektioner det behövs för att lära sig simma. Det ska absolut inte ses som ett misslyckande om deltagaren behöver gå om samma grupp flera gånger, utan träning och lek i vattnet gör att man plötsligt fattar grejen. Ibland kan det även vara bra att ta en paus mellan simskolekurserna för att deltagaren ska få möjlighet att växa på sig. Precis som vi lär oss att gå innan vi kan springa, behöver man lära sig plaska innan man kan simma.

Om deltagaren har gått i simskola hos oss tidigare kan man se vilken nivå som vi rekommenderar på baksidan av diplomet som deltagaren fick efter avslutad simskola. Om det var ett tag sedan deltagaren gick i simskolan kan rekommendationen vara inaktuell.

Förberedande simskola Plask och lek

Förkunskaper:
Inga förkunskaper krävs. Från fyllda 4 år.

Mål:
God vattenvana

Plask och lek är en förberedande kurs inför simskola, för att skapa en god vattenvana genom självständighet och trygghet i vattnet. Deltagaren testar på att doppa huvudet, glida, hoppa, snurra och flyta. Genom lekar och lekbetonade, omväxlande övningar lär sig deltagaren att känna vattnets egenskaper och att bli vän med vattnet.

Plask och lek pågår under 7 lektioner och varje lektionerna är 30 minuter. Duscha noggrant före och efter bad. Försök gärna att göra ett toabesök innan lektionen börjar. Anhörig/medföljande väntar i receptionen till dess att lektionen är slut.

Nybörjarsimskola

Förkunskaper:
Nybörjarsimskola är från fyllda 5 år. Inga förkunskaper krävs men för att lättare nå upp till målen är en god vattenvana av stor betydelse.

Mål:
Bentag, med flythjälp.
Flyta på rygg, med flythjälp.
Doppa huvudet.

Märke:
Baddaren blå

Nybörjarsimskola pågår under 7 lektioner och varje lektionerna är 30 minuter. Duscha noggrant före och efter bad. Försök gärna att göra ett toabesök innan lektionen börjar. Anhörig/medföljande väntar i receptionen till dess att lektionen är slut.

Fortsättningssimskola

Förkunskaper:
Bentag, med flythjälp.
Flyta på rygg, med flythjälp.
Doppa huvudet.

Mål:
Grunderna i bröst och ryggsim, med flythjälp.
Flyta på rygg, utan flythjälp.
Glida på mage med ansiktet under vattenytan, utan flythjälp.

Märke:
Sköldpaddan.
Doppingen.
Bläckfisken.

Fortsättningssimskola pågår under 7 lektioner och varje lektionerna är 30 minuter. Duscha noggrant före och efter bad. Försök gärna att göra ett toabesök innan lektionen börjar. Anhörig/medföljande väntar i receptionen till dess att lektionen är slut.

Fortsättningssimskola, stora bassängen

Förkunskaper:
Grunderna i bröst och ryggsim, med flythjälp.
Flyta på rygg, utan flythjälp.
Glida på mage med ansiktet under vattenytan, utan flythjälp.

Mål:
Bröstsim och ryggsim, utan flythjälp.
Hoppa/dyka från bassängkanten.

Märke:
Krabban röd.
Guldgrodan.
Grodan rygg blå.

Fortsättningssimskola, stora bassängen pågår under 7 lektioner och varje lektionerna är 30 minuter. Duscha noggrant före och efter bad. Försök gärna att göra ett toabesök innan lektionen börjar. Anhörig/medföljande väntar i receptionen till dess att lektionen är slut.

Vuxensimskola

Förkunskaper:
Inga förkunskaper krävs. Vi anpassar oss efter dina behov.

Mål:
Känna sig trygg i vattnet.
Vi tränar på vattenvana som att doppa huvudet under vatten.
Vi tränar på grunderna i bröst- och ryggsim med flythjälp.
Flyta på rygg utan flythjälp samt rotera till magläge.

Vuxensimskola riktar sig till kvinnor och män som är 15 år eller äldre. Duscha noggrant före och efter bad. Försök gärna att göra ett toabesök innan lektionen börjar.

Simskoleanmälan

För mer information

Färila sim- och sporthall
Skolvägen 3
827 60 FÄRILA

0651-186 30
simhallen@ljusdal.se