Möt vår ambassadör Hermon Berihu

Hermon Berihu. Foto: Linda Mårtensson

Hermon Berihu spenderar sin fritid på fotbollsplanen tillsammans med sitt lag Färila IF, eller med sina vänner. Utanför spelplanen är han en mycket uppskattad och omtyckt personal inom hemtjänsten i Ljusdal – ett jobb som han uppmanar fler att sökas sig till.

- Jag tycker om att träffa människor, och jobbet inom hemtjänsten är väldigt kul, säger han.

När Hermon Berihu var 17 år kom han som ensamkommande flykting till Ljusdal från Eritrea. Snabbt lärde han sig det svenska språket via Slottegymnasiets introduktionsprogram med språkinriktning. Därefter beslutade han sig för att utbilda sig inom vårdyrket via Komvux. I dag arbetar Hermon inom hemtjänsten i Ljusdals kommun och älskar jobbet.

- Fördomarna som finns om hemtjänsten stämmer inte. Alla borde prova för att se hur kul det är, säger han.

Hur det gick till när du fick arbete på Ljusdals kommun?

- Jag vikarierade på Tallnoret i Ljusdal och en kompis tipsade mig att söka jobb inom hemtjänsten för att det var ett roligt jobb. Så jag kontaktade chefen och fick provjobba och det var så det startade.

Vad gör dig stolt över att arbeta på Ljusdals kommun?

- Ljusdal är hemma för mig. Det är en liten ort - alla känner alla. Alla vill hjälpa varandra och alla är trevliga, säger han och berättar om sitt arbete inom hemtjänsten:

- Även om vissa har arbetat väldigt länge inom hemtjänsten så finns det ingen skillnad mellan oss. Alla lyssnar på varandra, oavsett arbetslivserfarenhet och ålder.

Vad motiverar dig att jobba hos oss på Ljusdals Kommun?

- Det är ju kul att jobba! Ibland tar jag inte semester för vad ska jag vara hemma för? Sitta hemma och söla är inte kul – det är bättre att hjälpa andra, säger han.

- Klart att jag tar ledigt och är hemma ibland. Men jag känner aldrig att jag inte vill gå till jobbet.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

- Att få åka ut och träffa olika människor i deras hem och hjälpa dem. Jobbet inom hemtjänsten är ett varierat jobb, och jag gillar det.

- Sen har vi i personalen väldigt kul tillsammans!