Lokala mathantverkare uppmärksammades på Gävle slott

Från vänster: Louise Bill, Roger Persson, Lotta Persson, Marit Holmstrand (S), Eva Nilsson och Per Bill.

På temat Svenska landskapsrätter samlades mathantverkare under en länsmiddag på residenset i Gävle den 13 maj. Landshövding Per Bill ville uppmärksamma mathantverkare från vårt län som har gjort avtryck på hemmaplan. Från Ljusdals kommun var Lotta Persson från Lotta-Boden i Los, maken Roger Persson samt representanter för Ljusdals kommun inbjudna.

Maträtterna som serverades under länsmiddagen ska presenteras och lanserar regionalt i Gävleborgs län samt nationellt på Måltidens dag i Stockholm den 20 oktober i år.

- Stockholm är utsedd till Europas Gastronomiska Huvudstad 2023 och i det sammanhanget vill krögaren Carl Jan Granqvist från Gastronomiska Akademien förnya landskapsrätterna, berättar Marit Holmstrand (S) kommunstyrelsens ordförande och en av deltagarna på länsmiddagen.

Länsmiddagen på residenset var en del av arbetet med att ta fram vårt läns landskapsmeny där inbjuda gäster fick agera jury som ett steg mot slutresultatet.