Ljusdals kommun blir hemvist för en av "Ljusets ambassadörer" i världsomspännande konstprojekt

Förstora bilden

Hur hamnar en del av ett världsomspännande konstverk från Tyskland i Järvsö?

I april 2023 fick Catharina Ingvarsson, intendent på Kulturenheten i Ljusdals kommun, en förfrågan om ett möte angående ett konstverk från Katrin Branke, bosatt i kommunen.

Katrin hade följt Aurelia Wassers konstprojekt och läste att Aurelias önskan var att sex stora prismor skulle placeras ut runt om i alla världsdelar och att en av hennes skulpturer skulle finna en plats i just Sverige. Katrin uppmärksammade då konstnären på att både ortnamnet Ljusdal och älven Ljusnan innehåller det svenska ordet för ljus och vore därför en perfekt placering av skulpturen. Aurelia gillade den tanken och bad Katrin undersöka förutsättningarna.
"Vi hade ett första möte som var mycket spännande och trevligt. Att få förvalta verket och att kommunen får vara skådeplats för ett så spännande konstverk känns som en ära," säger Catharina Ingvarsson.

Efter första mötet med Katrin gjordes efterforskningar om Aurelia och hennes projekt, Ambassador of light.
"Även om man direkt blir lockad att ta emot ett konstverk på det här sättet, så behöver vi som kommun undersöka vilka som är kopplade till projektet och vilka förväntningar på finansiering som finns. Att sammanställa ett underlag om projektet är nödvändigt för att säkerställa att allt går rätt till." menar Catharina.

När båda parter samtalat vidare och var överens, kom nästa fråga: vart skulle ambassadören placeras?
"Det har varit flera platser och orter i beaktande. Många har haft åsikter om vilken ort och plats som skulle passa bra och varför, och det kan vi verkligen förstå."

Men i slutändan var det Aurelia, tillsammans med en delegation, som valde stenhällarna bredvid lusthuset vid örtagården på Stenegård.
"Den platsen tyckte Aurelia absolut bäst om. Det är en vacker plats i nära anslutning till Ljusnan. Det är också en klar fördel att Stenegård är en tillgänglig plats med gångvägar och parkeringar samt ett besökscentrum där information kommer att finnas tillgänglig om konstverket." säger Catharina.

Måndagen den 10 juni lämnade den första skulpturen Tyskland på väg till Ljusdals kommun.
”På grund av översvämningarna som drabbat området just där prismorna står var ankomsten något osäker. Invigningen är bokad till lördag den 15 juni 11:00 och det ser ut att gå vägen, nu är är den på svensk mark och vi ser ljuset i tunneln.” säger Catharina och ler.

På lördag finns alltså möjlighet att vara med när det här världsomspännande konstverket invigs. Annars kan man strosa förbi stenhällarna vid örtagården vid ett senare tillfälle när man har vägarna förbi, där finns då en ståtlig glasprisma redo att sprida sitt ljus över vår del av världen från Stenegård i Järvsö.
_____________________________________

Om konstnären, Aurelia Wasser

Aurelia föddes 1972 i Stuttgart. Hennes konstnärliga bana startade med porträtteckningar, men efter ett tag tröttnade hon på att bara återge dragen i ett ansikte och övergick istället till landskapsmåleri. När Aurelia målar landskap utgår hon aldrig från hur det verkligen ser ut, utan från hur hon känner. Hon beskriver det som "själslandskap" som inte är sedda med det fysiska ögat, utan med sinnets öga.

För ungefär tio år sedan började ljusa figurer att dyka upp i hennes landskap och så småningom uppstod behovet av att plocka ut dem från målningen och ge dem en fysisk form. De första skulpturerna skapades i papper och så småningom började hon också överföra formerna till akrylglas. Materialvalet är mycket medvetet och ger hennes skulpturer den transparens och lätthet som hon eftersträvar i sitt uttryck.
_____________________________________

Om konstverket, Ambassador of light

2015 kom visionen att Aurelia skulle skapa nio skulpturer som skulle vara ljusets ambassadörer, som sedan skulle placeras ut på olika ställen i världen. Det resulterade i nio stycken 2,40 m stora prismor i akrylglas bearbetad med hammare och mejsel.

Tre av de nio skulpturerna har redan hittat sin plats och formar en triangel i Tyskland. De övriga sex skulpturerna ska enligt Aurelias vision finna sina platser i Peru, Kanada, Sydafrika, Nya Zeeland, Japan och här i Sverige.

Ambassadörerna bär alla varsitt namn och är laddade med olika budskap.

Den ambassadör som kommer till Ljusdals kommun har namnet Ishtari.

Ishtaris budskap är:

  • Kunskap om alla tider och dimensioner
  • Kunskapens återfödelse
  • Hedra kvinnligheten i dess rena kraft
  • Vet att den som ansluter sig till mig minns sin rena kvinnlighet
    i sin ursprungliga form
  • Den gudomliga feminina principens helighet

Genom att installera en av Ljusets ambassadörer på olika kontinenter är intentionen att skapa ett osynligt nätverk av positiv energi. Ljusets ambassadörer ska tillsammans sprida ljuset ut i världen.