Ljusdals bibliotek nominerat till Årets bibliotek

DIK, facket för kultur, kommunikation och kreativ sektor, har tagit fram tre finalister i tävlingen Årets bibliotek - Ljusdals bibliotek är ett av dem.

Priset Årets bibliotek har delats ut av DIK sedan 1986, för att lyfta fram välfungerande bibliotek där både personal och besökare har det bra – och för att uppmärksamma bibliotekens viktiga roll i ett demokratiskt samhälle.

Juryn, bestående av representanter från DIK och framstående profiler inom biblioteksvärlden, utser slutkandidaterna sedan får allmänheten vara med och rösta fram vinnaren. Alla som vill får gå in och rösta i tävlingen och alla verksamheter inom biblioteksvärlden kan vinna – folkbibliotek, forskningsbibliotek, skolbibliotek, sjukhusbibliotek och sambibliotek.

I urvalet av bibliotek till tävlingen har kriterier som användarvänlighet, organisation, stabilitet, kreativitet, utveckling, bestånd och förankring bland användare i samhället varit avgörande. Utöver detta så finns ett specifikt tema för i år: inkludering – något som Biblioteken i Ljusdals kommun jobbar mycket med.

- Ljusdals kommun är till ytan en stor kommun och bokbussen gör ett fantastiskt arbete med att nå kommunens alla hörn. Vi har också flera väl fungerande filialbibliotek med engagerad och kunnig personal. Vi har livesänt större evenemang digitalt, för att fler ska kunna ta del av. Man har kunnat delta hemifrån eller från sitt lokala bibliotek. Målet är att det inte ska spela någon roll om du bor i Los eller Ljusdal, biblioteket är till för alla säger Anna Åhlén, programansvarig på biblioteken i Ljusdal.

- Ett förhållandevis litet samhälle ger möjlighet till nya former av samarbete med lokalsamhället. Biblioteken i Ljusdal har länge haft en stark förankring i bygden och detta är något vi hela tiden vill bygga vidare på. För att se till att biblioteket blir en plats för alla samarbetar vi med civilsamhälle och näringslivet. I vårt ungdomsprojekt har vi fått möjlighet att skapa starkare relationer till kommunens unga och öka ungas möjlighet att påverka vår verksamhet, både på skolbiblioteken och folkbiblioteken. Biblioteken ska vara en plats där alla känner att de hör hemma säger Milva Jansson, ungdomsbibliotekarie på biblioteken i Ljusdal.

Priset delas ut varje år och det vinnande biblioteket får förutom äran även 25 000 kronor. Om det blir Ljusdals bibliotek som tar hem vinsten får vi veta under bokmässan den 22 september.

Vill du vara med och rösta? Klicka på länken nedan!
Rösta i tävlingen Årets bibliotek