Klart vilka som blir utbildningschef, socialchef och HR-chef i Ljusdals kommun

Åsa Jerfsten, Erik Fundin och Anna Johansson. Det är namnen på personerna som kommer att axla rollerna som Ljusdals kommuns nya utbildningschef, socialchef och HR-chef.

Det är viktigt för mig att bygga en innovativ men samtidigt stabil kommunledning, med individer som alla bidrar med olika perspektiv och styrkor, säger Mikael Björk, kommundirektör och fortsätter:

Därför känns det väldigt bra att kunna meddela att vi idag blivit klara med tre viktiga rekryteringar som kommer vara med och bygga vår nya organisation: Socialchef, HR-chef och utbildningschef.

Både HR- och socialchefsrollerna tillsätts av personer inom organisationen, medan Åsa Jerfsten som får rollen som utbildningschef, är ny i kommunen.

Sedan oktober 2023 har utbildningsförvaltningen haft en tillförordad chef, Linnea Van Wagenen, samtidigt som rekryteringen pågått. Nu står det alltså klart att en ny chef kommer tillträda den 1 september, samtidigt som Van Wagenen stannar kvar på deltid under hösten för att säkerställa kontinuitet.

Jag är glad att kunna presentera Åsa Jerfsten som vår nya utbildningschef. Åsa är en erfaren och uppskattad ledare med stor kunskap inom skolområdet. Inom utbildningsförvaltningen i Ljusdal har vi påbörjat vår utvecklingsresa och jag ser fram emot att tillsammans med henne fortsätta arbetet för att arbeta fram den bästa möjliga skola i Ljusdal, säger Mikael Björk, kommundirektör, Ljusdals kommun.

Förutom att Ljusdal kommun anställt en ny utbildningschef så är det även klart vem som blir Ljusdals kommuns socialchef:

Jag vill också passa på att informera om att vi har en ny socialchef i Ljusdal; Erik Fundin. Erik kommer från rollen som tillförordnad förvaltningschef, vilket nu övergår i en tillsvidareanställning från och med 1 juni 2024, säger Mikael Björk och fortsätter:

Erik har under sin tid som tillförordnad visat goda ledaregenskaper och byggt ett förtroende inom både förvaltningen och bland sina chefskollegor. Erik Fundin är en trygg och lugn person med stor analytisk förmåga och jag ser framemot att få fortsätta vårt fina samarbete.

En efter en läggs alltså bitarna på plats i det pussel som uppstått efter chefsavhoppen inom Ljusdals kommun. Nu senast meddelande Siv Thun, HR-chef, att hon lämnar Ljusdals kommun för ett liv som pensionär. Hennes efterträdare är ett välkänt ansikte i form av biträdande HR-chef Anna Johansson.

I samband med nuvarande HR-chefs pension så har arbetsgivaren föreslagit att de två chefsrollerna övergår i en roll, säger Mikael Björk.

Anna har under flera år varit en uppskattad chef och medarbetare hos oss och jag är så glad över att vi får fortsätta vårt samarbete. Anna är en kunnig, driven och kommunikativ ledare med ett stort stöd både från kollegor och medarbetare men även av våra fackliga kollegor.

Anna Johansson tillträder den 1 augusti.

Kommundirektören är nöjd med rekryteringarna och understryker att det har varit ett välfungerande samarbete med de fackliga organisationer som deltagit.

Oavsett om vi har ett samverkansavtal eller inte så finns det en styrka i att arbetsgivaren och arbetstagarparterna samarbetar och diskuterar utifrån vad som är bäst för Ljusdal. I dessa rekryteringar har jag funnit ett stort stöd i vårt samarbete och jag vill tacka alla fackförbund som deltagit med kloka tankar och inspel vilket slutligen ledde till total enighet i dessa frågor, säger han.

Relaterade sidor

Kommentarer från de fackliga representanterna:

Vision är glada att arbetsgivaren nu uppmärksammar den kompetens som finns inom facken och vill samverka i rekryterings-processerna för att få de bästa och mest hållbara resultaten när rekrytering inom olika tjänster ska göras, säger Åsa Älander, styrelsen Vision avd 155.

Det har varit ett bra och transparent samarbete i god samverkansanda och med högt till tak. Jag anser att alla har kommit till tals, säger Marcus Persson, representant från fackförbundet Sveriges skolledare.

Kommunal välkomnar arbetsgivarens initiativ till samverkan vid chefsrekrytering där vi som arbetstagarpart har fått vara delaktiga ifrån första stund. Det är när vi gör saker tillsammans som förutsättningarna att lyckas är som störst och vår känsla är att dessa rekryteringar kommer att ge ett gott resultat genom vårt ”tillsammans” arbete, kommenterar fackförbundet Kommunal.