Järvsö blir värd för Sveriges ledande friluftsfestival – Utefest

Nu står det klart att de kommande årens upplagor av Utefest arrangeras i Järvsö, med start den 6 – 8 september 2024. Det populära outdoor-evenemanget arrangeras av friluftsmagasinet Utemagasinet, i samarbete med bland annat Ljusdals kommun och Destination Järvsö.

Utefest har sedan starten 2014 vuxit fram till en Sveriges ledande och mest uppskattade mötesplatser för friluftsentusiaster. Evenemanget vänder sig till alla som brinner för friluftsliv, oavsett nivå.

Utefest har tidigare arrangerats på Höga Kusten, men lagom till 10-årsjubileet flyttar festivalen till Järvsö, känt för sitt natursköna läge i hjärtat av Hälsingland och med goda kommunikationsmöjligheter för såväl kort- som långväga deltagare. Här kommer Utefest att stanna minst 3 år efter överenskommelse mellan Ljusdals kommun och Story House Egmont, som äger Utemagasinet.

– Vi ser mycket positivt på att friluftsfestivalen Utefest etableras i vår kommun, och visar upp de starka sidor som kommunen har och den möjlighet det ger det lokala näringslivet att komma i kontakt med den aktiva målgrupp som festivalen samlar. Vi har jobbat hårt på att etablera Järvsö som en stark och hållbar destination, och etableringen av Utefest är ett tydligt kvitto på att satsningen har varit bra, säger Pernilla Färlin, Kommunstyrelsens ordförande i Ljusdals kommun.

Utemagasinets chefredaktör Marie Kjellnäs ser Järvsö som en perfekt plats där Utefest, med Camp Järvsö som bas, kan växa och utvecklas tillsammans med både deltagare och samarbetspartners.

– Järvsö är som en härlig famn med det bästa av svensk natur: djupa skogar, mjuka berg, stora vyer och älven som slingrar sig i dalen. Här får vi perfekta förutsättningar för att skapa en riktigt bra festivalupplevelse, med tillgång till ett rymligt basecamp mitt i naturen, utmärkta kommunikationer och passionerade människor och aktörer att samarbeta med.

Med Utefest följer tre dagar fyllda med unika naturupplevelser, äventyrliga aktiviteter och framför allt – en stor gemenskap mellan friluftsälskare. Flera friluftsprofiler och experter är på plats för att lära deltagarna om utrustning, utematlagning, överlevnad, äventyrsfotografering, navigering och mycket mer. Dagarna kommer att vara späckade med aktiviteter som MTB-cykling, vandring, klättring, paddling, yoga och trail running.

Kvällarna kommer att bjuda på inspirerande föreläsningar och livemusik runt lägereldarna.

– Järvsö har länge varit en favoritplats för dem som vill uppleva äventyr och friluftsaktiviteter. Att få visa upp vår fantastiska natur och vårt breda utbud av aktiviteter i samband med ett så välrenommerat event som Utefest känns otroligt roligt. Vi är väldigt förväntansfulla och ser fram emot att vara en del av denna spännande satsning, säger Amanda Sandahl, VD på Destination Järvsö.

Biljettförsäljningen till nästa års Utefest i Järvsö startar i slutet av 2023, då också delar av programmet presenteras.

För mer information kontakta:

Marie Kjellnäs, chefredaktör Utemagasinet

Amanda Sandahl, VD, Destination Järvsö

Peter Evansson, chef Strategisk och Hållbar utveckling, Ljusdals kommun