För jämställdhet och bättre livsvillkor - Internationella kvinnodagen uppmärksammas den 8 mars

Organisationer över hela världen sluter upp och uppmärksammar den internationella kvinnodagen den 8 mars. Ljusdals kommun tillsammans med föreningar, organisationer och företagare uppmärksammar denna dag med att bjuda in till föreläsningar, musik, fika och rörelse.

Dagen börjar på Trygghetsboendet Solsidan vid Gärdeåsen, och avslutas långt in på kvällen antingen på Ljusdalsbygdens museum eller vid Pelleviken vid Kyrksjön.

Allt från underhållning av Hantverkargårdens band ”The Jammers” till förebilder som berättar om sin väg till utbildning och arbete samt föreläsningar om kvinnors hälsa kommer att arrangeras. Deltagarna kan prova på stavgång, afrikansk dans, cirkelträning och besöka en utställning om kreativ kvinnokraft på Ljusdalsbygdens museum.

Visste du att kvinnor har andra symptom på hjärtinfarkt än män? Lyssna mer om det och forskning på temat ”Ojämn rytm – ojämlik vård”, som hålls av Carina Carnlöf, specialisthjärtsjuksköterska vid Karolinska sjukhuset. Hennes forskning är finansierad av 1,6 & 2,6 miljonerklubben - För kvinnor och hälsa

Schemat är fullspäckad för att belysa vikten av ett jämställt samhälle där kvinnors rätt står i centrum.

Schema för dagen

Klockan 10.00 - 12.00: Möt föreningar, förebilder, musik och rörelse

Ljusdals kommun hälsar deltagarna välkomna. Internationella kvinnoföreningen berättar om sin verksamhet och vi får möta utrikesfödda kvinnor som berättar om vikten av utbildning, språk och arbete.

Röda Korset informerar om sin verksamhet ex. läxläsning och språkcafé. Deltagarna får veta mer om föreningen Pulsen, de bjuder på ett rörelsepass där alla kan delta efter egen förmåga.

Kvinnojuren Viljan berättar om sitt arbete och Ljusdals kommun informerar om Öppna förskolan för föräldralediga kvinnor.

Under förmiddagen underhåller Hantverkargårdens band ”The Jammers” med musik.

Alla deltagarna bjuds på fika.

Plats: Trygghetsboendet "Solsidan" Gärdeåsvägen 16, Ljusdal

Klockan 13.00 - 13.45: "Ojämn rytm – ojämlik vård"

Föreläsning av Carina Carnlöf, specialisthjärtsjuksköterska vid Karolinska sjukhuset och forskningssjuksköterska. Sponsras av 1,6 & 2,6 miljonerklubben - För kvinnor och hälsa

Plats: Kommunhuset, Ljusdalssalen.

Klockan 17.00 - 20.00: Dans, stavgång och konst

Delta i cirkelträning, afrikansk dans och stavgång vid Pelleviken, Kyrksjön i Ljusdal. Det bjuds på grillade grönsaker med dipp. Läkare Lisa Månsson Rydén berättar om kvinnors hälsa.

Ta del av konstutställningen Kreativ Kvinnokraft på Ljusdalsbygdens museum

Platser: Pelleviken, Kyrksjön och Ljusdalsbygdens museum

Dagen riktar sig till kvinnor men alla oavsett kön är varmt välkomna!