Årets kulturstipendium och kulturdiplom är utdelade

Karin Brorsdotter-Larsson längs till vänster, Sonja Öhman i mitten och Annica Erhardsson till höger som tog emot diplomet för folkdanslaget.

Efter en konsert med Maja Wreiding och Pär Engman som tonsatt Albert Vikstens dikter delades årets kulturstipendium och kulturdiplom ut i Kojbyn söndagen den 17 juli.

Ljusdals kommuns kulturstipendier och kulturdiplom är avsedda att stödja och uppmuntra förtjänstfulla kulturella insatser inom samhällslivets alla områden. Kulturstipendierna utdelas till personer, organisationer och samman­slutningar som är bosatta och verksamma i Ljusdals kommun, eller har annan särskild anknytning till kommunen. Stipendiet kan tilldelas efter egen ansökan, nominering eller efter förslag inom samhällsservicenämnden. Den totala stipendiesumman uppgår till 25 000 kronor. Ett kulturdiplom i form av ett konstverk delas också ut.

Årets stipendiater:

Karin Brorsdotter Larsson

”Med ett brinnande engagemang och enormt driv skapar Karin teater som angår och berör

Karin Brorsdotter Larsson brinner för teatern. Hon är teaterlärare, manusförfattare och regissör men är också känd för att vara en riktig arbetsmyra och slitvarg. Hennes engagemang omfattar allt ifrån barngrupper till gymnasieelever, amatörteater och professionella skådespelare.

Karin har många fina föreställningar på sin meritlista och trots den pågående pandemin var fjolåret inget undantag. Tillsammans med Slottegymnasiets teaterelever gjorde hon 2021 föreställningen Escape, som handlar om psykisk ohälsa, där pjäsens manus baserades på elevernas egna tankar och idéer. Med coronaanpassade repetitioner, där en del fick ske på distans, var det länge osäkert om pjäsen ens skulle kunna framföras. Veckan innan premiären kunde alla samlas på scenen för första gången sedan i december och det blev ett intensivt arbete och sena kvällar för att ro föreställningen i hamn.

Sommaren 2021 stod Karin också för manus och regi när Säljesta Musikteater hade nypremiär av föreställningen Vänta inte, baserad på Lill-Babs låtar.

Sonja Öhman

”Med kreativitet, erfarenhet och genuint engagemang värnar och skapar Sonja förutsättningar för konsten i Ljusdals kommun”

Sonja Öhman har lång erfarenhet och ett genuint engagemang för kulturlivet i Ljusdal. Konsten ligger henne varmt om hjärtat och som ordförande i Hälsinglands Konstgille värnar hon om de lokala konstnärerna och arbetar aktivt för att skapa bra förutsättningar för konsten i Ljusdals kommun.

Sonja har under många år varit verksam inom textilområdet, både som företagare med linnekläder i egen design och som yrkeslärare i klädsömnad på bland annat Slottegymnasiet.

Hennes gedigna kunskap inom området har också medfört att hon sedan 2012 även är aktiv som lärare med kursverksamhet på Linneakademin vid Kyrkeruds folkhögskola i Årjäng.

Kulturdiplom:

Ljusdals Folkdanslag

”Med glädje, entusiasm och omfamnande gemenskap förenar Ljusdals Folkdanslag människor kring Hälsinglands danstradition”

Ljusdals Folkdanslag förvaltar och bevarar Hälsinglands danstradition för kommande generationer. På söndagar bjuder de in till Bygdegården i Borr där man dansar polskor, uppställningsdanser och gammeldans, till levande musik. Folkdanslaget är också ett stående inslag i midsommarfirandet på Hembygdsgården i Ljusdal och varje midsommarafton, innan det traditionella firandet, besöker de även äldreboenden i kommunen för att bjuda på dansuppvisning.

År efter år, med ideella krafter och oavsett väder, sprider folkdanslaget glädje omkring sig med sina danser och i sina vackra dräkter.

Vill du nominera en person, en organisation eller sammanslutning i Ljusdals kommun?

Nomineringen skickas in via självserviceportalen, klicka på länken nedan:

Självservice Ljusdals kommun