Månadens författare Gävleborg - februari

Månadens författare i februari är Markus Sköld.

Den uppskattade satsningen Månadens författare Gävleborg är tillbaka, denna gång med sex teman i fokus: Prosa, Poesi, Deckare, Skräck, Feelgood och Fakta. Tolv Gävleborgsförfattare kommer att presenteras under hösten 2021 och våren 2022.

Markus Sköld är Månadens författare i februari 2022, på tema: Skräck.

Markus Sköld föddes 1974 i Hofors, och har även bott i Gävle. Idag är han bosatt med sin familj i Stockholm, men Gästrikland är en central del i Skölds författarskap.

Markus Sköld debuterade 2012 med skräckromanen Där ute i mörkret för att sedan bli ett namn i skräck-Sverige med romanen Kalldrag (som utkom 2016 och utspelar sig i ett fiktivt Hofors). Sedan dess har Sköld skrivit både romaner och noveller, de flesta inom genren skräck. På frågan varför det just blev skräck svarar Sköld följande:

- Det föll sig naturligt när jag började skriva. Jag märkte att jag tyckte det var roligt att skriva skrämmande scener. Det var helt enkelt kul att försöka frammana rysningen i ryggraden.

Markus Skölds roman Skuggfödd, som utkom 2020, utspelar sig i ett fiktivt Gävle och just nu arbetar Sköld med en skräckberättelse som utspelar sig i ett fiktivt Sandviken med titeln Folktomt.

Markus är inte bara författare, sedan årsskiftet arbetar han som senior gamewriter på Starbreeze studios Där skriver han dialog, beskrivningar av föremål, bakgrundshistorier för karaktärer, och själva handlingen för spel.

En intervju med Markus Sköld finns att läsa på: https://www.helgebiblioteken.se/web/arena/markus-skold.

Månadens författare Gävleborg är en satsning under 2021-2022 som syftar till att lyfta fram litteraturen i länet och öka kunskapen om författarskap med koppling till Gästrikland och Hälsingland. Satsningen är ett samarbete mellan litteraturverksamheten inom Kultur Gävleborg, HelGe-biblioteken och P4 Gävleborg, Sveriges radio.

regiongavleborg.se/manadensforfattare

Kontaktperson:
Pia-Marit Ekström
Kultur Gävleborg, Region Gävleborg
026-62 91 94, pia-marit.ekstrom@regiongavleborg.se