Tack alla elever för vi fick låna Färila skola

Robert Strid förklarar om branden för elev på Färila skola.

Robert Strid förklarar om branden för en elev på Färila skola.

Robert Strid, räddningsledare under branden, tackade elever och personal på Färila skola på måndagsförmiddagen. ”Camp Färila hade inte kunnat få bättre lokaler under insatsen med branden” sa Robert.

Robert Strid träffade eleverna i Färila sim- och sporthall. Han berättade om omständigheterna som bidrog till branden och att ungefär 200 personer fick lämna sina hem under insatsen. Han berättade om släckningsarbetet och den fantastiska hjälp man fått nationellt och internationellt.

Robert förklarade hur skolan och dess omgivningar har använts under släckningsarbetet. ”Här inne i gymnastiksalen sov de franska brandmännen” berättar Robert. ”Själv bodde jag i ett av de vita tälten med säng, sängbord, garderob och jag kunde stänga om mig men jag hörde tydligt om han som sov bredvid snarkade”.

Vi använde många av skolsalarna till möten. Vi möblerade om bänkar och bord så det passade vår verksamhet och vi hade namnskyltar. I en sal satt Lantmäteriet som skrev ut cirka 700 kartor per dygn. Vi åt i matsalen och som mest var vi ungefär 1 300 personer som arbetade samtidigt med insatsen. På gräsytor bredvid skolan parkerade helikoptrarna. I musik-rummet sov personer från Försvarsmakten.

Det var väldigt skönt att vi hade möjlighet att duscha på Färila sim- och sporthall efter långa arbetspass och med höga temperaturer. Vi är mycket glada och tacksamma över att alla bidragit till att Camp Färila har fungerat så bra i insatsen.

”Vi hade som tydlig målsättning att lämna skolan innan ni kom tillbaka till skolstarten för tänk om ni hade fått längre sommarlov, det hade väl inte varit bra?” säger Robert till protesterande elever. Vi har varit väldigt noga med att återställa skolan till dess ursprungliga skick. Om något saknas eller om vi exempelvis fått med oss något som tillhör er så ska vi självklart se till att ordna det.

Informationsstunden avslutas med en kort frågestund och en tackfilm från Ljusdals kommun visas.

”Stort tack för att vi fick låna er skola, var rädd om den, den är jättebra” avslutar Robert Strid.