Regional lägesbild 2018-07 29 kl 16:00

Branden har pågått i 15 dagar. Situationen i de tre brandområdena är för närvarande under kontroll. Genomförda insatser för att begränsa och släcka bränderna har haft effekt. Regnet har bidragit, men mycket omfattande insatser kvarstår i brandområdena.

Allmänheten uppmanas att respektera avspärrningar och avlyst vatten. Detta är fortsatt mycket angeläget även om det regnat i området. Tänk på att inte ringa 112 i onödan, utan använd 113 13 för icke-akuta frågor eller information om branden.

Övergripande

Regnet har haft effekt. Situationen är för närvarande under kontroll. Punktinsatser i Ängra och offensiva insatser mot brandfront i Eneskogen kommer ske under dagen. Bevakning längs begränsningslinjer fortsätter. Det finns 5 aktiva VMA, varav 4 rör brand och 3 av dom i Gävleborg. Under dagen väntas regnskurar, mattas av mot eftermiddagen. Risk för åska.

Åtgärder

Det arbetas aktivt för att förbättra logistiken kring mat- och bränsleförsörjning. Länsstyrelsen och kommunen fortsätter att arrangera gemensamma möten med drabbade.

Väderprognos

Måndag mest uppehåll mot kvällen skurar med risk för åska. Vind sydostlig 0-3 m/s med byar 6-8 m/s.

Avstängda vägar

Bränderna påverkar trafiken i de berörda länen och trafikinformationen uppdateras löpande på Trafikverkets hemsida

För mer information