Lägesrapport 28 juli, kl. 20.30

Räddningsledare Robert Strid har uttalat sig i en kort film, och vi har sammanfattat inslaget i textform nedan.

Begränsningslinjerna håller och regnet har kommit till Färila.

Det är lördagkväll och vad hände alldeles nyss?

Det var regn!, och det var faktiskt riktigt skönt. Regn behövs i stora mängder för att släcka det här, kanske vi till och med behöver lite snö.

Hur är det övergripande läget?

Det är kontrollerat. Vi visste att det skulle blåsa idag och vi har haft lite brandspridning. Men det är innanför begränsningslinjerna, vilket är skönt. Det känns som om det har varit en bra dag för oss.

Hur ser brandsituationen ut?

Visst, det brinner i Ängra och Enskogen, men det är inget som är oväntat. Det är precis där vi har förväntat oss att branden ska vara.

Hur ser vädret ut framöver?

Imorgon skulle det kunna bli riktigt dåligt väder, alltså bra för oss - regn!, vilket vi också hoppas på. Sedan ser det ut som om det ska bli varmt och torrt igen till veckan.

Vilken effekt har det regn som vi tror ska komma?

Man pratar om 40-45 mm, och det skulle naturligtvis hjälpa oss. Det släcker inte branden, men däremot köper det oss tid för att kunna gå in med mer markpersonal i terrängen. Absolut, det fördröjer processen så att vi kan avancera.

Hur ser det ut med resurserna från MSB (myndigheten för samhällsskydd och beredskap)?

Idag har vi haft tre flygplan på plats och ett antal helikoptrar, så får vi se hur det blir imorgon. Branden är innanför begränsningslinjen.

Här finns filmen med räddningsledare Robert Strid som Länsstyrelsen har delat via sin Facebooksida.