Nytt kansli i Ljusdal efter bränderna

Räddningsinsatsen efter de stora skogsbränderna i Ljusdals kommun avslutas på eftermiddagen torsdag 9 augusti. Bränderna är nu släckta och arbetet övergår i fortsatt bevakning och eventuell eftersläckning. Länsstyrelsen och Ljusdals kommun upprättar ett gemensamt samordningskansli i Ljusdal.

Kansliet är främst till för att ge stöd till markägare och andra drabbade.

Räddningsledaren Robert Strid sammanfattar:

- Skogen brinner inte längre. Vi har inte haft någon aktiv brand på flera dagar och redan i fredags bedömde vi att branden var under kontroll. Det återstår mycket arbete i skogen och på vägarna, men själva räddningsinsatsen är avslutad.

Efter tre veckor flyttar alltså stabsorganisationen ut från Färila skola på torsdag och ersätts av ett samordningskansli i Ljusdal som länsstyrelsen och Ljusdals kommun upprättar tillsammans. Ett stort arbete återstår, bland annat med frågor kring säkerhet och avspärrningar i brandområdet samt stöd och ersättning till drabbade.

Brandflyget fortsätter med daglig bevakning av området. Markägarna kommer även att få tillgång till slangar och annat material som behövs för eftersläckningen.

På tisdagskvällen 7 augusti träffar länsstyrelsen, Ljusdals kommun och räddningsledningen samtliga markägare för att informera om efterarbetet och det fortsatta stödet via samordningskansliet.