Lägesbild 27 juli, kl. 16.00

Allt fokus är att få kontroll på branden, rädda liv och egendom. Boende i området uppmanas att följa nyheterna. Allmänheten uppmanas att respektera avlysta vatten och övriga avspärrningar.

Övergripande

Fokus är på att förstärka och hålla begränsningslinjerna. Området Ängra är prioriterat idag. Insatsen ökar brandbekämpningen på nätterna. Det har varit ostlig vindriktning som har skapat aktivitet i brändernas östra delar.

Det finns 5 aktiva VMA, varav 4 i Gävleborgs län. VMA angående Finneby hävs. Återinflyttning till Huskölen skedde under gårdagen och fortsätter idag. Utrymning av Finneby är hävd från idag kl 16.00 och boende kan återvända.

En nationell taktisk nationell reserv med brandsläckningsresurser sätts upp av MSB i Växjö.

Bränderna i Ljusdals kommun

  • Nötberget: Begränsningslinjer på plats och hålls under kontroll. Material samlas till taktiskt resurs.
  • Ängra: Fokussektor under fredagen. Bränder blossar upp, mycket rök. Kraftstationen i Laforsen bevakas.
  • Enskogen: Arbete med att färdigställa begränsningslinjer. Ostlig vindriktning har skapat aktivitet och förväntas fortsätta göra så under dagen.

Resursbehov

Fortsatt stort behov av materiel, framförallt brandslang.

Väderprognos

Brandrisken (både antändnings- och spridningsrisk) är fortsatt mycket hög över helgen, men minskar sedan något. Vädret är fortsatt torrt och soligt, idag temperatur runt 28 grader. Lördag växlande molnighet, möjligen regnskurar och åska med hårda vindbyar. Söndag mer utbrett regnområde, risk för åska.

Avstängda vägar

Bränderna påverkar trafiken i de berörda länen och trafikinformationen uppdateras löpande på Trafikverkets hemsida.

För mer information