Vandringsleder i Ramsjö

Det finns oändliga stigar att vandra med olika naturpärlor att upptäcka i Ramsjöområdet. Den vandringsled som Ljusdals Kommun i samarbete med ideellt arbetande ramsjöbor har jobbat med är den led som sträcker sig från Ramsjö, via fiskevattnet Lesatten och vidare upp till Granbergsvallen.

Sammanlagt är vandringsleden ca 12 km lång, men det går alldeles utmärkt att vandra delsträckor då det är enkelt att ta sig fram med bil och göra instick längs efter leden. Vandringsleden har två så kallade entréer, dvs där man kan parkera bilen och börja vandra. Slutpunkten på vandringsleden är Granbergsvallen.

Entré 1 – Näsvägen – startar ca 700 meter norr om Byacentrum och snuddar vid elljusspåret i väster och fortsätter upp till östra delen av rödingsfiskevattnet Lesatten ca 5 km. Där finns ett gapskjul med grillplats, handikappanpassad fiskebrygga, parkering och ett utedass.

Entré 2 - Lesattstugan sköts av Ramsjö fiskevårdsområde. Här finns bord och bänkar för ca 15-16 personer, med en stor eldstad i mitten. Ett förråd med vedtag och utedass. Det går bra att övernatta för den som vill med liggunderlag och sovsäck.

Slutpunkten - Granbergsvallen. En vandring på ca 6,5 km. Där finns en gammal huggarkoja i något sämre standard. Gör gärna ett besök där inne, men övernattning rekommenderas ej. Utanför stugan finns ett rastbord.

Sevärdheter 2,6 km norr om Lesattstugan finns en intressant sevärdhet, det så kallade Långsvedskeppet. Ett gigantiskt flyttblock några hundra meter från leden. Det finns skyltar med pilar. Denna sevärdhet kan också nås via bil österifrån, men då krävs dock en liten vandring på ca 600 meter och, i dagsläget stövlar, då det är lite myrmark och ett krondike som ska passeras. Här är det tänkte att en mindre bro ska byggas senare.

Markeringar och skyltar. Vandringsleden är markerad med orange färg.Under sträckningarna finns också rödmarkerade ledkryss för att enkelt hitta. Det finns också markerat på ett par ställen var det finns gapskjul och sevärdheter.

Information – Om ni vill ha mer information om dessa leder så kan ni kontakta

Hasse Karlsson (ordförande SPF) 070-573 16 42