Kurser på grundskole- och gymnasienivå

Komplettera behörighet eller höj dina betyg

För dig som vill studera vidare på högskola eller universitet men saknar behörighet eller tillräckliga betyg, erbjuder Utvecklingscentrum möjligheten att komplettera tidigare studier. Här kan du läsa in kurser för att uppnå grundläggande eller särskild behörighet till vidare studier, eller stärka dina framtidsutsikter på arbetsmarknaden.

Vem kan läsa upp sina betyg?

Om du saknar godkänt betyg i en eller flera gymnasiekurser har du möjlighet att läsa dessa kurser för att erhålla ett fullständigt slutbetyg eller en gymnasieexamen. Observera att om du redan har ett slutbetyg eller en gymnasieexamen, kan du inte läsa om kurser för att höja betyg. Däremot finns möjlighet att genomföra en särskild prövning för att försöka höja betyget.

 

Kurser på grundläggande nivå

Den grundläggande vuxenutbildningen riktar sig till dig som saknar fullständiga betyg från grundskolan eller som önskar repetera kunskaper inför gymnasiala studier.

Här kan du söka och läsa mer om kurser på grundläggande nivå.

Kurser på gymnasial nivå

Den gymnasiala vuxenutbildningen riktar sig till dig som behöver slutföra gymnasiestudier eller komplettera kurser för behörighet till högre utbildning.

Här kan du söka och läsa mer om kurser på gymnasienivå.

Kursutbud och startdatum

Komvux i Ljusdal publicerar sitt kursutbud via webbansökan. Du kan se tillgängliga kurser och aktuella startdatum utan att vara inloggad.

Studietakt

Du väljer själv studietakt utifrån dina behov:

  • 25 %
  • 50 %
  • 75 %
  • 100 % (heltid)

Heltidsstudier motsvarar 20 verksamhetspoäng per vecka och påverkar omfattningen av ditt studiemedel.

Ansökan

Ansökan till Komvux i Ljusdal görs via webbansökan.

För dig som söker för första gången rekommenderas ett inledande samtal med studie- och yrkesvägledare. Här får du stöd med studieplanering samt hjälp med ansökningsprocessen.

Du kan även få hjälp via Utvecklingscentrums reception.

Om du vill söka distansutbildningar eller utbildningar utanför Ljusdals kommun, kontaktar du studie- och yrkesvägledare.

Här hittar du mer information om ansökan.

Distanskurser

Många av våra kurser erbjuds som distansutbildningar via internet.
För att delta krävs att du har tillgång till en egen dator och stabil internetuppkoppling. Distanskurser kan ha annat upplägg än kurser som genomförs på plats, och de har ofta löpande antagning samt varierande studielängd.

För mer information om distanskurser kontakta Utvecklingscentrums studie- och yrkesvägledare.

Antagningsbesked

Antagningsbesked skickas till den e-postadress som angetts i ansökan. Observera att meddelandet ibland kan hamna i skräpposten – kontrollera din inkorg noggrant.

Reservation för inställda kurser

Vid för lågt antal sökande kan kursstart ställas in. Besked om inställd kurs kan ges även efter antagningsbesked och nära kursstart.

Studiemedel

För att få fullt studiemedel krävs heltidsstudier, vilket motsvarar 20 verksamhetspoäng per vecka. Ett exempel: Studerar du under 10 veckor krävs totalt 200 poäng (10 veckor × 20 poäng).
Grundregeln är att du måste studera minst 50 % av heltid för att ha rätt till studiemedel. För att fortsatt få studiemedel krävs godkända betyg i de kurser du läser.

Mer information finns på csn.se

Validering och särskild prövning

Validering innebär en bedömning av dina tidigare kunskaper och erfarenheter. Detta kan leda till en anpassad utbildning med kortare studietid.
Om du redan har kunskaper inom ett visst ämne men saknar formella betyg, kan du genomföra en särskild prövning för att få betyg.

Här hittar du mer information om validering och särskild prövning.

Utvecklingscentrum

Furugatan 3
827 35 Ljusdal
0651-184 54
uc@ljusdal.se