Poesivecka

I samband med Världpoesidagen måndag 21 mars anordnar biblioteken i Ljusdals kommun en Poesivecka.

Den 21 mars infaller varje år Unescos Världspoesidag. Dagen instiftades 1999 för att synliggöra samtida poesi och för att främja muntliga berättartraditioner. Många författare fängslas och förföljs för sin poesi och prosa och ett av Unescos uppdrag är att stärka yttrandefriheten. Vi på Ljusdals kommuns bibliotek uppmärksammar poesin lite extra med en Poesivecka den 21-26 mars, med bland annat tävling, högläsning och poesiverkstad.

Poesitävling

Delta i bibliotekets digitala poesitävling!

För att uppmärksamma Poesiveckan (vecka 12) och ALL DIGITAL Weeks (14 mars – 14 april) utlyser biblioteken i Ljusdals kommun en digital poesitävling! För att delta väljer du en av våra utvalda dikter eller tar ett egenskrivet verk och tolkar dikten digitalt. Tolkningen kan bestå av en bild, en film, en ljudinspelning eller valfritt digitalt medium.

På ditt närmsta bibliotek kan du hämta ut en tävlingsbroschyr med information om tävlingen och dikterna du kan välja. Alla bidrag presenteras under Poesilördagen 26 mars på Ljusdals bibliotek. De två bästa tolkningarna vinner en diktsamling och en biobiljett.

Järvsö bibliotek:

INSTÄLLT! Poesimåndag

Vi firar världspoesidagen måndag 21 mars med öppen poesiverkstad. Kom förbi och skapa poesi med utklippta meningar kombinera din egen dikt eller om du vill skriva något själv.

Poesin får jättegärna sättas upp på biblioteket om du vill. Passar både stora och små, det finns också färgpennor och papper för de allra yngsta att rita något.

Vi kommer också läsa några dikter för barn ur boken ”En bro av poesi” under dagen.

Ramsjö bibliotek:

Poesimåndag

Måndag 21 mars klockan 14.00 – 18.00
Kom och skriv en dikt, läs upp den om du vill! Biblioteket bjuder på ord, om du inte kommer på några egna. Lämna gärna in din dikt, så gör vi en utställning!

Ljusdals bibliotek:

Gemensam läsning

Onsdag 23 mars klockan 18.00 – 19.00
Lördag 26 mars klockan 13.00 – 14.00

Var med på en stunds gemensam läsning! Vi träffas i en mindre grupp för gemensam läsning av en dikt. Läsledaren läser högt i lugn takt och vi stannar upp och samtalar om det som lästs. Vad såg vi framför oss? Vilka känslor väcktes? Vad kom vi att tänka på? Vad stack ut i texten?

Till gemensam läsning kommer du som du är – ingen förkunskap eller förberedelse behövs. Den som vill får prova att läsa högt, men det är inget krav. Vill du bara vara med och lyssna, går det utmärkt. I gemensam läsning finns inga rätt eller fel – det är vår upplevelse av texten som betyder något!

Gemensam läsning (Shared Reading) är en brittisk metod som utvecklades i slutet av 1990-talet och som sedan några år även används i Sverige.

Kom och läs, fundera och upptäck tillsammans!

Anmälan sker till Ljusdals bibliotek, telefon 0651-180 01, e-post bibliotek@ljusdal.se

Poesilördag

Lördag 26 mars bjuder vi in till en heldag i poesins tecken!

Klockan 10.00 – 14.00 Klipp och klistra en dikt! Alla barn är välkomna att klistra och klippa en dikt. Biblioteket bjuder på ord, eller så kommer du på dina egna. Häng upp dikten på vår poesivägg eller ta med den hem.

Klockan 12.20 Visning av tävlingsbidragen från den digitala poesitävlingen i Skogen, samt prisutdelning för de vinnande bidragen.

Klockan 12.30 Vi uppmärksammar bibliotekets poet i mars, Nils Ferlin. Personal från biblioteket presenterar författaren och läser högt ur några av hans verk.

Klockan 13.00 Gemensam läsning. Var med på en stunds gemensam läsning! Vi träffas i en mindre grupp för gemensam läsning av en dikt. Anmälan sker till Ljusdals bibliotek, telefon 0651-180 01, e-post bibliotek@ljusdal.se.