Månadens författare Gävleborg - september

Månadens författare i september är Anna-Karin Palm

Den uppskattade satsningen Månadens författare Gävleborg är tillbaka, denna gång med sex teman i fokus: Prosa, Poesi, Deckare, Skräck, Feelgood och Fakta. Först ut av de Gävleborgsförfattare som kommer att presenteras under hösten 2021 och våren 2022, och först ut på temat Prosa, är Anna-Karin Palm, Strömbacka.

- När jag var fem år lärde jag mig att läsa och skriva och det var då jag insåg att det fanns vuxna människor som hade som arbete att hitta på och skriva ned berättelser. Det tyckte jag lät helt fantastiskt, så jag bestämde mig för att jag skulle bli en författare.

Så beskriver Anna-Karin Palm, som i år firar 30 år som författare. Hon är även aktuell med kritikerrosade Jag skriver över ditt ansikte, en bok om hennes mammas insjuknande i alzheimers och om att återberätta ett familjeliv.

Sedan romandebuten med Faunen 1991 har hon skrivit ett flertal romaner, novellsamlingar och barnböcker och dessutom översatts till flera språk. Det stora genombrottet kom med romanen Målarens döttrar 1997. Anna-Karin Palm har beskrivits som en sofistikerad historieberättare i engelsk tradition. Hon leker gärna med olika litterära genrer och hittar inspiration till sina böcker i bland annat konst, sagor och myter. 2019 nominerades hennes uppmärksammade biografi om Selma Lagerlöf till Augustpriset för bästa fackbok.

Anna-Karin Palm är född och uppvuxen i Stockholm men har rötterna i Hälsingland. Sedan två år tillbaka bor hon permanent på barndomens sommarställe i Strömbacka.

- Här har jag tillbringat alla mina skollov under hela min uppväxt. Vi flyttade ganska mycket i Stockholm, så det här var den fasta punkten. Det har varit en jätteviktig plats för mig i hela mitt liv.

Fredagen den 24 september finns det möjlighet att möta Anna-Karin Palm i Hälsingland. Hon åker då med Hudiksvalls prisbelönta mobila bibliotek på en tur från Strömbacka via Delsbo till centrala Hudiksvall.

Månadens författare Gävleborg är en satsning under 2021-2022 som syftar till att lyfta fram litteraturen i länet och öka kunskapen om författarskap med koppling till Gästrikland och Hälsingland. Satsningen är ett samarbete mellan litteraturverksamheten inom Kultur Gävleborg, HelGe-biblioteken (folkbiblioteken i Gästrikland och Hälsingland) och P4 Gävleborg, Sveriges radio.

regiongavleborg.se/manadensforfattare

Kontaktperson:
Karin Forsgren Anderung, verksamhetsutvecklare litteratur
Kultur Gävleborg, Region Gävleborg
026-53 11 67, karin.forsgren.anderung@regiongavleborg.se