Månadens författare Gävleborg - september

Månadens författare i september är Vibeke Olsson Falk

Vibeke Olsson Falk är dotter till det välkända journalistparet Margareta Sjögren och Jan Olof Olsson (Jolo) och skrev sin debutroman, "Ulrike och kriget", redan som femtonåring. Boken handlar om den övertygade nationalsocialisten, tillika tolvåriga flickan Ulrike, och gav den då sjuttonåriga författaren stor uppmärksamhet då den publicerades.

Den historiska romanen har fortsatt att vara Vibekes domän och hon har bland annat rönt stora framgångar med sina romanserier om romerska kejsartiden och om Norrlands 1800-tal, i böckerna om Sundsvallsflickan Bricken.

Härnäst är Vibeke Olsson Falk aktuell med sjunde delen av serien om Bricken, "Som skuggan följer ljuset". Hennes bok "Molnfri bombnatt" har också precis kommit ut i pocket.

Vibeke Olsson Falk är sedan 2013 bosatt i sin mans föräldrahem i Ryggesbo utanför Edsbyn i Ovanåkers kommun. Under åren 1995-1999 var familjen bosatta i Bollnäs.

- Hälsingland är en fantastisk plats, dels att det finns skogar och sjöar men även hav och kust. Här finns den unika norrländska skönheten men också det mellansvenska avståndet, säger Vibeke Olsson Falk.

Vibeke Olsson Falk har under sina år i Hälsingland bland annat engagerat sig i föreningen Skrivare i Hälsingland, där hon lett populära skrivkurser.

I samband med att Söderhamn fyller 400 år som stad i september 2020 har en läsutmaning - Söderhamn läser - initierats. Den utvalda boken, som kan hämtas gratis på biblioteket, är Vibeke Olsson Falks "Sågverksungen", som berättar om den för Söderhamn så tongivande sågverksepoken.

Vibeke Olsson Falk har förärats många priser för sitt författarskap, bland annat De Nios vinterpris, Ivar Lo-, Lars Widding- och Lars Ahlin-priset. 2018 erhöll hon Stig Sjödin-priset.

En intervju med Vibeke Olsson Falk finns att läsa på
helgebiblioteken.se/web/arena/gavleborgsforfattare


Månadens författare Gävleborg
är en satsning under 2020 som syftar till att lyfta fram litteraturen i länet och öka kunskapen om författarskap med koppling till Gästrikland och Hälsingland. Satsningen är ett samarbete mellan litteraturverksamheten inom Kultur Gävleborg, HelGe-biblioteken (folkbiblioteken i Gästrikland och Hälsingland) och P4 Gävleborg, Sveriges radio.

regiongavleborg.se/manadensforfattare

Kontaktperson:
Karin Forsgren Anderung, verksamhetsutvecklare litteratur
Kultur Gävleborg, Region Gävleborg
026-53 11 67, karin.forsgren.anderung@regiongavleborg.se