Månadens författare Gävleborg - oktober

Månadens författare i oktober är Anne Brügge.

Den uppskattade satsningen Månadens författare Gävleborg är tillbaka, denna gång med sex teman i fokus: Prosa, Poesi, Deckare, Skräck, Feelgood och Fakta. Tolv Gävleborgsförfattare kommer att presenteras under hösten 2021 och våren 2022.

Oktober månads Månadens författare på tema: fakta är Anne Brügge, Delsbo.

Anne Brügge föddes i Tiveden men har levt större delen av sitt liv i Hälsingland, närmare bestämt i Björsarv och Delsbo. 1975 debuterade hon med boken Ätliga växter i skog och mark och denna följdes av flera mycket populära böcker om självhushållning och småbruk; böckerna har getts ut i flera upplagor och även översatts till bland annat tyska, engelska och finska. Anne är dock kanske mest känd som mycket uppskattad biografiförfattare med fokus på oförtjänt bortglömda kvinnliga begåvningar. Anne har bland annat författat levnadsteckningar över Lina Sandell, Karin Ek och senast arkitekturpionjären Ingrid Wallberg.

- Jag skulle säga att det tar tre till fyra år för en ordentligt genomgången bok, man kan se det som en studiegång där bokens utgivning blir som att ta examen, svarar Anne Brügge på frågan om hur arbetsprocess som ligger bakom hennes senaste utgivningar ser ut.

Utöver författarskapet har Anne en lång karriär bakom sig som litteraturkritiker och hon är även en av hjärnorna bakom praktverket Nordisk kvinnolitteraturhistoria som gavs ut i fem band mellan 1993 och 1998.

En intervju med Anne Brügge finns att läsa på:
www.helgebiblioteken.se/web/arena/anne-brugge

Månadens författare Gävleborg är en satsning under 2021-2022 som syftar till att lyfta fram litteraturen i länet och öka kunskapen om författarskap med koppling till Gästrikland och Hälsingland. Satsningen är ett samarbete mellan litteraturverksamheten inom Kultur Gävleborg, HelGe-biblioteken och P4 Gävleborg, Sveriges radio.

regiongavleborg.se/manadensforfattare

Kontaktperson:
Karin Forsgren Anderung, verksamhetsutvecklare litteratur
Kultur Gävleborg, Region Gävleborg
026-53 11 67, karin.forsgren.anderung@regiongavleborg.se