Månadens författare Gävleborg - november

Månadens författare i november är Madeleine Bäck.

Den uppskattade satsningen Månadens författare Gävleborg är tillbaka, denna gång med sex teman i fokus: Prosa, Poesi, Deckare, Skräck, Feelgood och Fakta. Tolv Gävleborgsförfattare kommer att presenteras under hösten 2021 och våren 2022.

Madeleine Bäck, som har rötterna i Storvik, är Månadens författare Gävleborg i november. Månadens tema är Skräck. Författaren är kanske mest känd för sin trilogi om vandrarna, där uråldriga varelser vaknar till liv i Gästrikland.

Vandrartrilogin inleds med Madeleines debutbok Vattnet drar, som gavs ut 2016. Handlingen utspelar sig i bruksortsmiljö i Gästrikland – miljöer som författaren är väl bekant med. Madeleine är född i Uppsala, men växte upp i Storvik och flyttade till Sandviken när hon började gymnasiet.

Madeleine skriver främst för barn och ungdomar, men hon har även författat en lättläst bok för vuxna: Lådan. Utöver böcker har hon skrivit dramatik för rysarpodden Skymningsland i P1.

År 2022 är Madeleine aktuell med flera nya böcker: Första delen i en lättläst spänningsserie för mellanstadiet, en faktabok om skräck för ungdomar (som hon skriver tillsammans med Emma Frey-Skött) och en ungdomsroman.

Madeleine är född 1976. Hon är en av grundarna till Vagina Dentata (Den tandade Vaginan), som är ett nätverk för kvinnor som skapar skräck.

En intervju med Madeleine Bäck finns att läsa på:
www.helgebiblioteken.se/web/arena/madeleine-back

Månadens författare Gävleborg är en satsning under 2021-2022 som syftar till att lyfta fram litteraturen i länet och öka kunskapen om författarskap med koppling till Gästrikland och Hälsingland. Satsningen är ett samarbete mellan litteraturverksamheten inom Kultur Gävleborg, HelGe-biblioteken och P4 Gävleborg, Sveriges radio.

regiongavleborg.se/manadensforfattare

Kontaktperson:
Karin Forsgren Anderung, verksamhetsutvecklare litteratur
Kultur Gävleborg, Region Gävleborg
026-53 11 67, karin.forsgren.anderung@regiongavleborg.se