Månadens författare Gävleborg - mars

Månadens författare i mars är Cecilia Klang.

Den uppskattade satsningen Månadens författare Gävleborg är tillbaka, denna gång med sex teman i fokus: Prosa, Poesi, Deckare, Skräck, Feelgood och Fakta. Tolv Gävleborgsförfattare kommer att presenteras under hösten 2021 och våren 2022.

Cecilia Klang är Månadens författare i mars 2022, på tema: Feelgood.

Med den lilla bruksorten i centrum skriver gävleförfattaren Cecilia Klang feelgood med värme och humor. Nu är Cecilia, som är uppvuxen i Hofors, aktuell både som Månadens författare Gävleborg i mars och med den första delen i en kommande romantrilogi.

Cecilia Klang debuterade 2018 med romanen Gäddsimmerskan. Boken handlar om den stressade reklambyråchefen Charlottes något oväntade möte med den lilla bruksorten Hanfors. Den publicerades ursprungligen i ljudboksformat på Storytel, men blev så populär att den senare kom ut i tryck. 2020 kom uppföljaren Gäddsimmerskan och bryggmästarens kärlek. Även om Storytel valt att marknadsföra hennes böcker som feelgood, ser hon inte sig själv som en typisk feelgoodförfattare:

- När jag skrev Gäddsimmerskan visste jag faktiskt inte att det fanns en genre som heter feelgood. Jag visste inte att det var det jag skrev heller. Jag har alltid varit intresserad av människor och mänskliga relationer, hur vi är och varför vi säger och beter oss som vi gör. Jag är helt enkelt väldigt karaktärsintresserad, det var det som var min utgångspunkt.

I sommar kommer första boken i en romantrilogi på Polaris förlag. Boken heter Kan innehålla spår av Tommy Roos och utspelar sig även den i en bruksort, den här gången med namnet Forshammar. Cecilia är själv uppvuxen i Hofors och bruksorten har alltid varit viktig för henne, även i hennes skrivande:

- Jag tycker att det finns något väldigt intressant och fascinerande med de små samhällena som har en stor arbetsgivare i centrum. Samhällets alla delar finns där, men i mikroversion.

En intervju med Cecilia Klang finns att läsa på: https://www.helgebiblioteken.se/web/arena/cecilia-klang.

Torsdag 31 mars bjuder Ljusdals bibliotek in till högläsning ur Cecilia Klangs bok Gäddsimmerskan klockan 16.00. Ingen anmälan krävs. 

 

Månadens författare Gävleborg är en satsning under 2021-2022 som syftar till att lyfta fram litteraturen i länet och öka kunskapen om författarskap med koppling till Gästrikland och Hälsingland. Satsningen är ett samarbete mellan litteraturverksamheten inom Kultur Gävleborg, HelGe-biblioteken och P4 Gävleborg, Sveriges radio.

regiongavleborg.se/manadensforfattare

Kontaktperson:
Pia-Marit Ekström
Kultur Gävleborg, Region Gävleborg
026-62 91 94, pia-marit.ekstrom@regiongavleborg.se