Månadens författare Gävleborg - mars

Bernt-Olov Andersson, författare, dramatiker och kulturjournalist är Månadens författare i mars

Bernt-Olov Andersson föddes 1947 i Kilafors men är uppväxt i Sandviken där han också bott större delen av sitt liv. Han debuterade 1978 med diktsamlingen "Mellan hammarslag och bandbyte". Samma år lämnade Bernt-Olov Andersson sitt arbete som byggnadssnickare för att bli författare på heltid. Tidigare hade han, under många år, jobbat som kanthyvlare på järnverket i Sandviken. Både verket och staden finns med i flera av hans populära romaner såsom "Syrenernas tid", "Balladen om Big O" och "Kanal" som gavs ut i samband med att Sandviken fyllde 150 år. Flera av hans verk har även sänts som följetong i P4 Gävleborg och älskats av många lyssnare.

Bernt-Olov Anderssons senaste bok kom 2018 i samband med att han firade 40 år som författare. Då släpptes "Den osynliga nåden" som handlar om hans ursprung, släkten i Hälsingland, den tuffa uppväxten och om vägen in i litteraturen och skrivandet. I boken berättas också om ett annat stort intresse – musiken. Bernt-Olov Andersson var som ung en flitig konsertbesökare men han skapar även själv musik. Det senaste albumet, "Finnskogs-Lars visor", släpptes 2019 och är gjort tillsammans med Lennart Östblom.

Bernt-Olov Andersson har tilldelats flera priser för sitt författarskap, 2019 mottog han Hedenvindplaketten.

Vid sidan av sitt eget skrivande har Bernt-Olov Andersson haft ett stort engagemang för att stötta skrivande och lyfta fram andra författare. Några exempel på det är hur han i mitten av 70-talet var med och startade Gävleborgs litteraturförening. Han har också varit engagerad i Norrländska författarsällskapet samt i Sveriges författarförbund. I mitten av 80-talet var han med och startade Föreningen Arbetarskrivare, som samlar författare som skriver om arbete och klass. Bernt-Olov Andersson var även initiativtagare till att Sandviken sedan 2016 är en fristadskommun.

-Jag har velat gestalta och synliggöra de miljöer i arbetarklassen som jag själv upplevt, säger Bernt-Olov Andersson. Jag skriver också om Sandviken av tacksamhet för att mitt liv inte slutade i tragik.

En längre intervju med Bernt-Olov Andersson finns att läsa på https://www.helgebiblioteken.se/web/arena/bernt-olov-andersson


Månadens författare Gävleborg
är en satsning under 2020 som syftar till att lyfta fram litteraturen i länet och öka kunskapen om författarskap med koppling till Gästrikland och Hälsingland. Satsningen är ett samarbete mellan litteraturverksamheten inom Kultur Gävleborg, HelGe-biblioteken (folkbiblioteken i Gästrikland och Hälsingland) och P4 Gävleborg, Sveriges radio.

regiongavleborg.se/manadensforfattare

Kontaktperson:
Karin Forsgren Anderung, verksamhetsutvecklare litteratur
Kultur Gävleborg, Region Gävleborg
026-53 11 67, karin.forsgren.anderung@regiongavleborg.se