Månadens författare Gävleborg - maj

Månadens författare i maj är Anna Sanvaresa

Anna Sanvaresa har utsetts till Månadens författare i Gävleborg i maj. Hon föddes som Anna Sjöberg 1973 i Sandviken, Gästrikland, men är numera bosatt i Gävle. Hon debuterade som Anna Jörgensdotter 2002 med romanen "Pappa Pralin". Sedan dess har hon skrivit romaner, dramatik och facklitteratur. Gävle och Sandviken är centrala i författarskapet.

Anna Sanvaresa har blivit kritikerrosad för bland andra "Bergets döttrar" och "Solidärer" och har bland annat lyfts fram som en modern arbetarförfattare.

- Jag kan själv ha svårt för definitioner, men arbetarskrivare är brett och kan handla om så mycket, så nu känns det mer som att jag är stolt över det epitetet, säger Anna Sanvaresa. Det handlar ju om att lyfta röster som inte blivit hörda.

Hon har tilldelas flertalet priser, såsom Ivar Lo-priset 2010, Sara Lidman-priset 2018 och Norrlands litteraturpris. Förutom romanskrivandet har hon jobbat som frilansskribent för bland annat ETC, Arbetarbladet, Arbetaren, Opulens och Helsingborgs Dagblad samt uppträtt som livepoet. Hon var sommarvärd i Sveriges Radio P1 2003 och har även varit redaktör för kulturtidskriften Serum. Därtill är hon engagerad i Joe Hill-gården i Gävle och har varit långvarigt aktiv i asylkommittén.

- Jag kan och vill inte blunda, och jag har ingen tjock hud, förklarar Anna Sanvaresa. Jag har ett stort engagemang för flyktingar, eftersom jag ser dem som den mest utsatta gruppen i samhället, där det behövs mest insatser, för att det är så sjukt hur människor blir behandlade och fråntagna sina rättigheter.


En längre text om Anna Sanvaresa finns att läsa på:
helgebiblioteken.se/web/arena/anna-sanvaresa


Månadens författare Gävleborg
är en satsning under 2020 som syftar till att lyfta fram litteraturen i länet och öka kunskapen om författarskap med koppling till Gästrikland och Hälsingland. Satsningen är ett samarbete mellan litteraturverksamheten inom Kultur Gävleborg, HelGe-biblioteken (folkbiblioteken i Gästrikland och Hälsingland) och P4 Gävleborg, Sveriges radio.

regiongavleborg.se/manadensforfattare

Kontaktperson:
Karin Forsgren Anderung, verksamhetsutvecklare litteratur
Kultur Gävleborg, Region Gävleborg
026-53 11 67, karin.forsgren.anderung@regiongavleborg.se