Månadens författare Gävleborg - maj

Månadens författare i maj är Ulf Ivar Nilsson.

Den uppskattade satsningen Månadens författare Gävleborg är tillbaka, denna gång med sex teman i fokus: Prosa, Poesi, Deckare, Skräck, Feelgood och Fakta. Tolv Gävleborgsförfattare kommer att presenteras under hösten 2021 och våren 2022.

Gävlebon Ulf Ivar Nilsson, född 1946, är Månadens författare i Gävleborg i maj 2022. Månadens tema är Fakta. Författaren är kanske mest känd för sina böcker om Gävle och Gästrikland.

- Jag har alltid varit intresserad av historia och att skriva spännande och roliga berättelser och jag tycker det går rätt bra att kombinera, säger Ulf Ivar Nilsson.

Däremot menar han att han lika gärna kunde ha skrivit om till exempel Västerås. Nu blev det Gävle, inte minst eftersom han bor i staden och har skrivit om trakten i artikelserien Ulf Ivars historia för Arbetarbladet.

- Jag fattar ju att Gävle inte är märkvärdigare än andra ställen, men det är lätt att hitta historier härifrån trakten, säger Ulf Ivar Nilsson.

Ulf Ivar är även satirtecknare och har varit journalist på Arbetarbladet. Han driver det egna förlaget Skrivrit.

- Förlagets namn passar mig bra – jag skriver och ritar och håller på med jox om Gävle, säger Ulf Ivar Nilsson.

Stort och smått från Gävle och seriealbumet Vi och dom hör till Ulf Ivars senaste utgivning, som var 2019. Nilsson skriver just nu på en längre berättelse om Gävle, som han själv beskriver som en spännande historia från 1800-talet.

En intervju med Ulf Ivar Nilsson finns att läsa på
https://www.helgebiblioteken.se/web/arena/ulf-ivar-nilsson.


Månadens författare Gävleborg är en satsning under 2021-2022 som syftar till att lyfta fram litteraturen i länet och öka kunskapen om författarskap med koppling till Gästrikland och Hälsingland. Satsningen är ett samarbete mellan litteraturverksamheten inom Kultur Gävleborg, HelGe-biblioteken och P4 Gävleborg, Sveriges radio.

regiongavleborg.se/manadensforfattare

Kontaktperson:
Karin Forsgren Anderung, verksamhetsutvecklare litteratur
Kultur Gävleborg, Region Gävleborg
026-53 11 67, karin.forsgren.anderung@regiongavleborg.se