Månadens författare Gävleborg - juni

Månadens författare i juni är Helene Rådberg.

Den uppskattade satsningen Månadens författare Gävleborg är tillbaka, denna gång med sex teman i fokus: Prosa, Poesi, Deckare, Skräck, Feelgood och Fakta. Tolv Gävleborgsförfattare kommer att presenteras under hösten 2021 och våren 2022.

Helene Rådberg, född 1950 är Månadens författare i Gävleborg i juni 2022. Månadens tema är Poesi.

Helene är uppvuxen i Sandviken och debuterade 1998 med diktsamlingen Mellan henne och jag och har sedan dess gett ut ytterligare fyra diktsamlingar. Hennes senaste bok är den kritikerrosade romanen Mammajournalerna, som gavs ut på Ordfront förlag år 2020. ”Isande skarp” enligt Svenska Dagbladets Jenny Aschenbrenner.

I romanen utforskar hon sin mammas liv i Sandviken och i brukets skugga.

I sin poesi skildrar Rådberg bland annat kvinnorna som sliter ut sig inom låglöneyrken i offentlig sektor men som ständigt undervärderas.

Så här säger Helene om varför hon började skriva poesi:

- Var kommer det språket ifrån har jag undrat själv. Det letade sig egentligen fram när jag gick. Fraser och rader rörde sig i min kropp, jag säger kropp inte huvud. Orden letade sig fram och jag skrev ner dem i den fickstora anteckningsboken jag började bära med mig. Ord och rader som jag inte själv förstod om de hörde ihop eller vad de ville.

Under hösten 2022 kommer Rådbergs andra roman Kvinnorörelse ut på Ordfront förlag.

Helene har mottagit flera priser och utmärkelser, bland annat Jan Fridegård-priset (2016) och Gustav Frödingsällskapets lyrikpris (2018).

En intervju med Helene Rådberg finns att läsa på
https://www.helgebiblioteken.se/web/arena/helene-radberg


Månadens författare Gävleborg är en satsning under 2021-2022 som syftar till att lyfta fram litteraturen i länet och öka kunskapen om författarskap med koppling till Gästrikland och Hälsingland. Satsningen är ett samarbete mellan litteraturverksamheten inom Kultur Gävleborg, HelGe-biblioteken och P4 Gävleborg, Sveriges radio.

regiongavleborg.se/manadensforfattare

Kontaktperson:
Karin Forsgren Anderung, verksamhetsutvecklare litteratur
Kultur Gävleborg, Region Gävleborg
026-53 11 67, karin.forsgren.anderung@regiongavleborg.se