Månadens författare Gävleborg - juli

Månadens författare i juli är Karl Rune Nordkvist.

Den uppskattade satsningen Månadens författare Gävleborg är tillbaka, denna gång med sex teman i fokus: Prosa, Poesi, Deckare, Skräck, Feelgood och Fakta. Tolv Gävleborgsförfattare kommer att presenteras under hösten 2021 och våren 2022.

Karl Rune Nordkvist, är Månadens författare i Gävleborg i juli 2022. Månadens tema är Prosa.

Karl Rune Nordkvist (1920-1997) är född i Ramsjö i Ljusdals kommun. När han var elva år gammal flyttade han med sin familj till Bollnäs och där blev han kvar till sin död. Han debuterade 1950 med romanen Att vänta någon hem och har sedan dess gett ut ett 40-tal böcker: romaner, noveller, reseskildringar, ungdomsböcker och dramatik för radio och TV. Karl Rune Nordkvist lämnade inte arbetslivet för att skriva, utan arbetade som banarbetare på SJ, och sedan, fram till pensioneringen, som svetsare på tågverkstaden i Bollnäs.

Sitt riktiga genombrott fick Karl Rune Nordkvist med en trilogi om socialismen: Nattvägen (1970), En dag i oktober (1972) och Hösten lång (1977). Till höjdpunkten i hans litterära produktion räknas romankvartetten om fattigpojken Olle: Solens barn (1982), Slaktarens hus (1985), Septembers ljus (1987) och Höstlig resa (1989), för vilka han fick Ivar Lo-priset 1991.

Den halvfärdiga välfärden, fattigdomens betydelse och det sociala arvet är teman i Karl Rune Nordkvists stora författarskap.

”Det finns så många människor som är skrämda till tystnad, människor som aldrig kommer till tals i det här samhället, det är dem jag vill lyfta fram i första hand.” säger Karl Rune Nordkvist i Jonas Simas film Jag skriver inte för att behaga.

En längre text om Karl Rune Nordkvist finns att läsa på
https://www.helgebiblioteken.se/web/arena/karl-rune-nordkvist.


Månadens författare Gävleborg är en satsning under 2021-2022 som syftar till att lyfta fram litteraturen i länet och öka kunskapen om författarskap med koppling till Gästrikland och Hälsingland. Satsningen är ett samarbete mellan litteraturverksamheten inom Kultur Gävleborg, HelGe-biblioteken och P4 Gävleborg, Sveriges radio.

regiongavleborg.se/manadensforfattare

Kontaktperson:
Karin Forsgren Anderung, verksamhetsutvecklare litteratur
Kultur Gävleborg, Region Gävleborg
026-53 11 67, karin.forsgren.anderung@regiongavleborg.se