Månadens författare Gävleborg - januari

Månadens författare i januari är Majvor Mäki Sjöberg.

Den uppskattade satsningen Månadens författare Gävleborg är tillbaka, denna gång med sex teman i fokus: Prosa, Poesi, Deckare, Skräck, Feelgood och Fakta. Tolv Gävleborgsförfattare kommer att presenteras under hösten 2021 och våren 2022.

Månadens författare i januari är Majvor Mäki Sjöberg och månadens tema är Poesi.

Majvor är född och uppvuxen i Kaunisvaara i Pajala kommun i Norrbotten, men flyttade till Hälsingland på 80-talet. Hon debuterade 2016 som 74-åring med diktsamlingen Kaunisvaara, som skildrar minnen från hennes barndomsby, naturens årstidsväxlingar och språket, meänkieli, som hon inte fick prata i skolan.

2018 kom hennes andra diktsamling Onämnd, oglömd, som handlar om hennes lillebrors död och om sorgen som tegs ihjäl.

Majvor har gått på Skrivarlinjen, Bollnäs folkhögskola. Där fick hon för första gången i sitt liv prova på att skriva poesi. Hon hittade sin egen stil och författaren Leif Strandberg i Söderhamn uppmanade henne att ge ut en poesisamling.

På Skrivarlinjen påbörjade Majvor även en fiktiv roman som tilldrar sig i Peru, där hon arbetade som volontär under ett antal år på 70-talet.

- Men jag kan inte garantera att den blir slutförd, säger Majvor.

Den 29 januari klockan 13:00 besöker Majvor Mäki Sjöberg Ljusdals bibliotek.


Månadens författare Gävleborg är en satsning under 2021-2022 som syftar till att lyfta fram litteraturen i länet och öka kunskapen om författarskap med koppling till Gästrikland och Hälsingland. Satsningen är ett samarbete mellan litteraturverksamheten inom Kultur Gävleborg, HelGe-biblioteken och P4 Gävleborg, Sveriges radio.

regiongavleborg.se/manadensforfattare

Kontaktperson:
Pia-Marit Ekström
Kultur Gävleborg, Region Gävleborg
026-62 91 94, pia-marit.ekstrom@regiongavleborg.se