Månadens författare Gävleborg - januari

Först ut i satsningen "Månadens författare Gävleborg" är en stor Gävleskildrare: Agnes von Krusenstjerna (1894–1940).

Agnes von Krusenstjerna tillbringade en del av sin barndom, 1902–1909, på Staketgatan 1 i Gävle och lät sedan staden, kallad Ramstaden, ta plats i verk som "Tony växer upp" och "Fattigadel". Här möter läsaren såväl gatubilder som interiörer från den våning familjen bodde i och från Gävle slott där författarens morbror Hugo Hamilton huserade som landshövding.

2020 är det 80 år sedan författaren gick bort i sviterna av en hjärntumör. Efter sig lämnade hon en stor produktion av bland annat romaner och noveller som på olika sätt bröt mot sin tids tabun och konventioner. Agnes von Krusenstjernas böcker är fortfarande aktuella då de behandlar teman som dagens människor kan relatera till och hennes författarskap och liv fortsätter att engagera och intressera litteraturforskare.

Liksom Gävle har betytt mycket för Agnes von Krusenstjerna, har Agnes betytt mycket för Gävle. 1996 bildades ett just nu vilande Agnes von Krusenstjerna-sällskap i staden. Sällskapet arrangerade bland annat en årligt återkommande skrivtävling för ungdomar, bokcirklar och föreläsningar med namn som Marika Lagercrantz och Merete Mazzarella.

Under en stor läskampanj hösten 2011 delades 4 000 exemplar av "Fattigadel" ut till Gävleborna. Kampanjen var ett samarbete mellan Gävle bibliotek och Gefle Dagblad och även föreläsningar, bokcirklar och en maratonläsning av romanserien arrangerades.

7 december 2019 hade Folkteatern Gävleborg premiär på föreställningen "Den sårade divan", där Agnes von Krusenstjerna gestaltas av Alexandra Zetterberg. Föreställningen är ett samarbete med Dramaten och kommer att spelas i Gävle, Söderhamn och Hudiksvall i januari och februari 2020.

En längre text om Agnes von Krusenstjerna finns att läsa på helgebiblioteken.se/web/arena/agnes-von-krusenstjerna


Månadens författare Gävleborg
är en satsning under 2020 som syftar till att lyfta fram litteraturen i länet och öka kunskapen om författarskap med koppling till Gästrikland och Hälsingland. Satsningen är ett samarbete mellan litteraturverksamheten inom Kultur Gävleborg, HelGe-biblioteken (folkbiblioteken i Gästrikland och Hälsingland) och P4 Gävleborg, Sveriges radio.

regiongavleborg.se/manadensforfattare

Kontaktperson:
Karin Forsgren Anderung, verksamhetsutvecklare litteratur
Kultur Gävleborg, Region Gävleborg
026-53 11 67, karin.forsgren.anderung@regiongavleborg.se