Månadens författare Gävleborg - december

Månadens författare i november är Jan och Maria Berglin

Jan och Maria Berglin från Gävle, där har ni sista Månadens författare-utnämningen 2020. De har gjort sig kända genom bland annat satirserierna "Berglins" och "Far och jag".

”Jaha, vi fick en omgång snö igen. Hur har du reagerat på det?”
”Vad ska jag säga? Jag känner mig kränkt…och hånad”.

En typisk dialog som sägs av två stornästa tecknade figurer. Denna och många liknande så kallade enrutingar har prytt många personers kylskåp genom åren. Upphovspersonerna är Jan och Maria Berglin.

Jan Berglin föddes 1960 i Valbo och Maria i Gävle samma år. Jan Berglin debuterade 1985 som serieskapare i studenttidningen Ergo. Sedermera har även Maria krediterats som medskapare och sedan dess har paret producerat de satiriska serierna "Berglins" och "Far och jag".

En fråga som många säkert undrar över är om Berglins alltid har ”satirglasögonen” på?

- Vi har alltid våra öron och ögon öppna. Kanske är det lite jobbigt för våra vänner. Märkligt nog har vi fått många uppslag när vi kört genom rondellerna här i Gävle. Faktiskt de mest udda av uppslag, förklarar serieskaparduon.

Jan och Maria Berglin har tilldelats flertalet priser, såsom Alf Henrikson-priset, Tage Danielsson-priset och Albert Engström-priset.

En intervju med Jan och Maria Berglin finns att läsa på helgebiblioteken.se/web/arena/jan-och-maria-berglin.


Månadens författare Gävleborg
är en satsning under 2020 som syftar till att lyfta fram litteraturen i länet och öka kunskapen om författarskap med koppling till Gästrikland och Hälsingland. Satsningen är ett samarbete mellan litteraturverksamheten inom Kultur Gävleborg, HelGe-biblioteken (folkbiblioteken i Gästrikland och Hälsingland) och P4 Gävleborg, Sveriges radio.

regiongavleborg.se/manadensforfattare

Kontaktperson:
Karin Forsgren Anderung, verksamhetsutvecklare litteratur
Kultur Gävleborg, Region Gävleborg
026-53 11 67, karin.forsgren.anderung@regiongavleborg.se