Månadens författare Gävleborg - april

Månadens författare i april är illustratören och barnboksförfattaren Barbro Sedwall

Barbro Sedwall (1918-2008) föddes och växte upp i Söderhamn. Pappan var bagarmästare och drev Sedwalls bageri, nuvarande Sjölins bröd, tillsammans med sin bror. Hon bodde i Småland, Värmland och Stockholm, men behöll genom hela livet kontakten med Söderhamn, genom sommarvistelser och besök hos släkt och vänner, på bokhandel och bibliotek.

1939 gick Barbro Sedwall ut Tekniska skolan, nuvarande Konstfack. Hon arbetade som teckningslärare, mentalskötare och illustratör till bland annat läromedel. 1947 vann hon och 1948 kom hon tvåa i Filmjournalens teckningstävling, som efterlyste tecknare till Walt Disneys filmer.

1977 debuterade Barbro som författare och bilderboksillustratör med boken "Bagarbarn". I den, liksom i uppföljarna "Vinter i kakhuset", "Bilen Nitton-Sjutton" och "Glass och lite jazz" skildrar Barbro Sedwall sin uppväxt i en bagarfamilj i Söderhamn. Böckerna beskriver miljön, människorna och sysslorna i och kring Sedwalls bageri i staden. Böckerna innehåller många tidstypiska detaljer och skildrar den småstadsmiljö som Söderhamn utgjorde och hur det var att vara barn under 1920- och 1930-talet.

I "Bilen Nitton-Sjutton" får läsarna följa med på utkörning av bröd från bageriet, och besöker flera platser i Hälsingland, bland annat Orbaden. "Fiskarbarn" (1980) berättar om ett litet fiskeläge på ön Prästgrundet i Söderhamns skärgård. Här beskrivs det mesta om strömmingsfiske; hur fisken tas upp och vad som händer med fisken sedan, till exempel hur surströmming tillverkas. Barbro Sedwalls böcker har översatts till no.ska, danska, finska, tyska och franska.

1994 hade Barbro en separatutställning i Söderhamn, vilken hon tillägnade staden på dess 375-årsjubileum. 1998 tilldelades hon Hälsinge Akademis hederspris för att ha återskapat gamla Söderhamnsmiljöer.
Barbro var också verksam som pianist, främst med jazz och boogie woogie, men även konstmusik, visor, med mera.

En längre text om Barbro Sedwall finns att läsa på:
helgebiblioteken.se/web/arena/barbro-sedwall


Månadens författare Gävleborg
är en satsning under 2020 som syftar till att lyfta fram litteraturen i länet och öka kunskapen om författarskap med koppling till Gästrikland och Hälsingland. Satsningen är ett samarbete mellan litteraturverksamheten inom Kultur Gävleborg, HelGe-biblioteken (folkbiblioteken i Gästrikland och Hälsingland) och P4 Gävleborg, Sveriges radio.

regiongavleborg.se/manadensforfattare

Kontaktperson:
Karin Forsgren Anderung, verksamhetsutvecklare litteratur
Kultur Gävleborg, Region Gävleborg
026-53 11 67, karin.forsgren.anderung@regiongavleborg.se