Månadens författare Gävleborg

Uppskattad författarsatsning tillbaka i nygammal skepnad

Under 2020 genomfördes den uppmärksammade satsningen Månadens författare Gävleborg, där tolv regionala författarskap presenterades.

Nu är Månadens författare Gävleborg tillbaka. Mycket är sig likt: ett författarskap per månad kommer att presenteras, en nyskriven text om respektive författare kommer att tas fram och bibliotek, bokhandlar och antikvariat i länet kommer att lyfta fram författarna och deras verk.

En nyhet är att författarskapen presenteras inom sex teman: Prosa, Poesi, Deckare, Skräck, Fakta och Feelgood.

- Med det nya temainslaget får vi möjlighet att visa på den stora bredden i Gävleborgslitteraturen och det öppnar också fler möjligheter till programverksamhet, säger Karin Forsgren Anderung, verksamhetsutvecklare i litteratur på Kultur Gävleborg och en av initiativtagarna till satsningen.

Texterna som tas fram kommer även fortsättningsvis att publiceras på HelGe-bibliotekens webb, och komplettera författarbanken Gävleborgsförfattare.

- Vi ser fram emot att fortsätta fylla på med nya regionala författarskap och underlätta för låntagarna att hitta till alla verk som finns på biblioteken i länet, säger Catarina Filipovic, bibliotekschef i Söderhamn kommun.

Månadens författare Gävleborg är ett samarbete mellan litteraturverksamheten inom Kultur Gävleborg, HelGe-biblioteken (folkbiblioteken i Gästrikland och Hälsingland) och P4 Gävleborg, Sveriges Radio.

Det första författarskapet i Månadens författare Gävleborg 2021–2022 presenteras i P4 Gävleborg klockan 10.30 onsdag den 1 september.