Det digitala biblioteket

Med anledning av Coronaviruset har vi uppmanat våra besökare att inte komma till bibliotekens lokaler i onödan. Det kan därför vara på sin plats att påminna om våra digitala tjänster, som du kan nå dygnet runt och året om med hjälp av en dator, smartphone eller surfplatta samt tillgång till internetuppkoppling.

Digitala böcker och digitala ljudböcker
Till smartphone och surfplatta kan du ladda ner appen Biblio. Där får du tillgång till digitala böcker genom ditt bibliotekskort och PIN-kod. I Biblio kan du läsa e-böcker och lyssna på e-ljudböcker strömmande, men du kan också ladda ner böckerna och läsa offline. Om du föredrar att använda dator, så kan du lyssna och läsa direkt även i den.

Du kan göra fem e-lån per vecka. Med e-lån menas lån av e-böcker och/eller e-ljudböcker. Din bok ligger kvar i 28 dagar och försvinner sedan automatiskt. Man kan inte låna om ett e-lån. Om du inte hunnit läsa ut boken till dess så lånar du den bara igen.

Digitala tidningar och tidskrifter
Vill du hellre läsa tidskrifter? Då är det Pressreader du ska använda. Via Pressreader har du tillgång till över 7000 nationella och internationella tidningar samt tidskrifter från fler än 120 länder på över 60 språk. Du kan läsa tidningar och tidskrifter i din telefon, surfplatta eller på datorn. I dagsläget saknas dock Dagens Nyheter, Sydsvenskan och Mittmedias tidningar (däribland Ljusdals-Posten) i utbudet.

Digital film
Du kan också låna film med ditt bibliotekskort! Genom tjänsten Cineasterna får du tillgång till cirka 2000 filmer i olika genrer. Det enda du behöver är en dator, surfplatta eller mobil med internetuppkoppling och ett bibliotekskort med PIN-kod. Du kan låna fyra filmer per månad och filmen är tillgänglig i 48 timmar efter att du har genomfört ditt lån. Du kan använda både Chromecast och Apple TV.

Vill du veta mer? Besök HelGebibliotekens webbplats eller besök ditt närmaste bibliotek! Vi hjälper dig mer än gärna.

Biblioteken i Ljusdals kommun önskar dig trevlig läsning, lyssning och filmtittande!