Vi samverkar för en trygg skolavslutningsvecka

7-13 juni är det skolavslutningsvecka, en vecka fylld av fest, firande och aktiviteter. Samtidigt kan den vara stökig och många unga gör sin alkohol- eller drogdebut. Ljusdals kommun samverkar med polisen, Nattvandrarna och Svenska kyrkan för ökad vuxennärvaro med syfte att ge unga en trygg och rolig vecka.

Socialtjänstens ungdomsgrupp och beroendecentrum, Svenska kyrkan och polisen ska alla röra sig ute bland unga under skolavslutningsveckan. Nattvandrarna är en ideell kraft, helt vanliga vuxna som är ute bland unga på kvällar och nätter. Vuxna förebilder som skapar trygghet.

- Du som vuxen behövs, med eller utan egna barn. Kontakta gärna oss på vår Facebook-sida; Nattvandrarna i Ljusdals kommun, säger Marie Jonsson från Nattvandrarna.

- Ett tips till alla vuxna är att ta en extra promenad där ungdomar är. Ju fler vuxna som är ute desto bättre. Det skapar lugn och trevlig stämning, säger Kristoffer Halvarsson, kommunpolis.

Kläppa fritidsgård har förlängt öppethållande på skolavslutningsveckans fredag och lördag och Färila och Järvsö fritidsgårdar arrangerar aktiviteter för niondeklassarna. Los fritidsgård håller ordinarie öppettider. Högstadieskolorna har avslutningsaktiviteter både för avgångsklasserna och för sjuorna och åttorna.

- På Slottegymnasiet jobbar vi för tryggast möjliga vecka för våra duktiga studenter, säger Linda Torngärde, skolkurator på Slottegymnasiet.

Tips till vuxna

  • Köp inte ut eller ge din ungdom tillgång till alkohol.
  • Hör av dig till din ungdom med jämna mellanrum.
  • Erbjud skjuts och hämtning.
  • Prata med andra vuxna och dela info med varandra.