Varning för oseriösa köpare av billiga bilar

Foto: Mostphotos.

Annonser från personer som vill köpa billiga bilar eller skrotbilar finns både på sociala medier och i tidningar. Köparna är ofta oseriösa, de plockar ut katalysatorerna och dumpar sedan bilen, eller låter den stå kvar. Kommunens miljöenhet ser en ökning av ärenden som gäller dumpade eller kvarlämnade bilar.

I vissa fall har ägarbytet gått igenom hos Transportstyrelsen, men bilen står bilen kvar. Det innebär att säljaren inte får flytta eller skrota bilen eftersom den ägs av någon annan. Den nya ägaren har ofta flera bilar skrivna på sig och bryr sig inte miljöenhetens uppmaningar om att hämta bilen.

- Till slut får kommunen hämta bilen och det kostar väldigt mycket. Vårt arbete med att handlägga och forsla bort skrotbilar görs med skattepengar, säger miljöchef Ann-Catrin Stolt.

I andra fall där ägarbytet inte gått igenom hos Transportstyreslen står säljaren kvar med en dumpad, kanske sönderslagen bil, och är ansvarig för bortforsling.

- Vi på miljöenheten vill varna allmänheten för oseriösa köpare av billiga bilar eller skrotbilar, säger Ann-Catrin Stolt.