Välkommen till Minoritetsveckan i Gävleborg, 4-10 oktober

Ett fotomontage av de nationella minoriteternas flaggor.

Vecka 40 arrangeras Minoritetsveckan Gävleborgs län för att synliggöra de nationella minoriteternas kultur och språk. I Ljusdals kommuns alla bibliotek finns under veckan bokbord eller bokutställningar av och med personer som tillhör de nationella minoriteterna.

Minoritetsveckans program har både digitala och fysiska arrangemang från hela länet. Några axplock från programmet:

  • 4 oktober hålls ett föredrag om Rosa Taikon, Konsten och kampen, på Delsbo bibliotek.
  • 5 oktober tolkar Anna Heikkinen & Längtans kapell den finska tangon i ett sökande efter en sverigefinsk identitet och ett förlorat språk.
  • 6 oktober erbjuds ett livesänt författarsamtal från Hofors bibliotek med Ann-Helén Laestadius som är aktuell med romanen Stöld. Stöld handlar om den nioåriga renskötardottern Elsa som blir vittne till hur en man dödar en av hennes renar, och hotas till tystnad.
  • 7 oktober visas utställningen Ohtsedidh, samiska kulturyttringar i Mellansverige, på Torget Kulturcentrum i Sandviken.
  • 8 oktober håller Lennart Rohdin, tidigare statlig utredare, en både digital och fysisk föreläsning, Innanför och utanför. En historisk resa om hur de fem nationella minoriteterna blivit erkända som likaberättigade medlemmar i Sverige. Den fysiska föreläsningen hålls i Brömssalen, Gävle sjukhus.

I Sverige har vi fem erkända nationella minoriteter; samer, judar, tornedalingar, sverigefinnar och romer och de fem erkända nationella minoritetsspråken är samiska, jiddisch, finska, meänkieli och romani chib.

Minoritetsveckan Gävleborg är ett samarrangemang mellan Länsstyrelsen Gävleborg, Region Gävleborg, intresseradekommuner och civilsamhället.