Utdelning av kulturstipendium

Blombukett

Ljusdals kommuns kulturstipendium 2018 delas i år mellan Stig "Lillstickan" Olsson och Lars Lundin. Det omfattar totalt 25 000 kr och delas ut av kommunstyrelsen idag den 9 juli vid en ceremoni  kl. 14 vid Ängratörn i Färila.

Lars Lundin tilldelas kulturstipendiet med motiveringen: För en betydelsefull upplysningsinsats inom naturliv och lokalhistoria.

Lars har publicerat en betydande produktion av artiklar och skrifter om djur och kulturliv i finnbygden. Ett gediget livsverk är bearbetningarna av folklivsforskaren och skriftställaren Carl Axel Gottlunds dagbok. Förutom sina skrifter har Lars också en rad TV-sända filmproduktioner om djur och natur i kommunen.

Stig ”Lill-Stickan” Olsson tilldelas kulturstipendiet med motiveringen: För en generös och högklassig spelmansgärning i musiken och för bygden.

Stig är en dragspelsvirtous som under många år underhållit vid sammankomster av alla de slag i kommunen. Med sitt band Lill- Stickans gammeldansorkester har han turnerat runt om i Sverige i nära 40 år. Bandet är också centralfigurer i Lars Bermans filmserie "Hälsingar" som skildrar bygden och människorna i den.

Kulturdiplomet, i form av ett konstverk av Erik Berg, delas ut på Slottehubben i höst (datum inte fastställt) till Peer Åström med motiveringen: För en enastående karriär som internationell musikproducent och viktig goodwill-ambassadör för musiklivet i Ljusdal.

Peer Åström är musikproducent med världen som arbetsfält. Han har bland annat gjort musiken till TV-serien Glee och till artister som Celine Dion m.fl.

Ett varmt grattis till alla tre!