Tänkvärt om majbrasan

Eld

Om du planerar att tända en majbrasa på Valborgsmässoafton är det viktigt att du i förväg anmäler det till räddningstjänsten. Tänk också på att endast elda rent trä och trädgårdsavfall samt att värna smådjuren.

Gör föranmälan även om du eller din förening brukar ha en majbrasa varje år och oavsett om brasan är till för mindre sällskap eller för allmänheten.

Det ska finnas en ansvarig för varje majbrasa. Denne har ansvar att sortera bort det som eventuellt felaktigt har hamnat på brasan innan elden får tändas. Det är ett miljöbrott att elda annat än rent trä och trädgårdsavfall. Målat eller impregnerat virke, möbler, plast med mera hör hemma på en återvinningsstation.

I god tid innan du tänder, se också till att inga smådjur befinner sig i riset. Om det har legat på platsen ett tag kan det ha lockat till sig smådjur, exempelvis igelkottar. Om det är möjligt, flytta därför på riset en liten bit, lyft på riset eller slå på det med ett tillhygge för skrämma bort eventuella smådjur så att de inte dör eller brännskadas i majbrasan.

Tänk på lokalisering, väder och vind samt att ha släckredskap nära till hands för att minimera risken för störning av omgivningen eller att elden sprids.

Använd gärna nedanstående webbformulär för att snabbt och smidigt lämna din information, eller ring 0651-180 23.

Räddningstjänsten tackar på förhand för din information.