Succé för Skidbussen i Järvsö

Foto: Destination Järvsö.

Fler och fler väljer Skidbussen i Järvsö. Under julledigheten gjordes totalt 480 resor. Jämfört med förra vinterns försökstrafik är det ett stort kliv framåt.

Projektledare Peter Nilsson, Ljusdals kommun, är glad och nöjd med resultatet.
– Det är roligt att tjänsterna uppskattas av användarna. Redan under de första veckorna har vi förbättrat servicen för många besökare som kunnat låta bilen stå, och samtidigt minskat trängseln på parkeringarna för de andra. Vi har fått in mycket positiv feedback från gästerna, dels de som får en smidig fortsättning på sin tågresa, dels de som slipper köra bil på semestern, säger Peter Nilsson.

Under sportlovsveckorna utökas skidbusstrafiken ytterligare. En förhoppning är att se många lokala ungdomar ta sig till Järvsöbacken själva under sitt sportlov vecka 10. Skidbussen går att synkronisera med X-tåget varje dag under lovet.

– Flera har även uppskattat flexibiliteten som det ger familjen på plats i Järvsö. En ivrig kille ville vara först i backen varje dag, men hans föräldrar ville ta långfrukost. Nu tog de bussen olika tider och alla blev nöjda. Det är precis sådana mervärden vi hoppades kunna identifiera, säger Peter Nilsson.

De stora resdagarna, torsdag, fredag och söndag, är det möjligt att boka boendetransfer mellan tågstationen och ett antal turistboenden inom Destination Järvsö. 

- Vi hoppas att fler ska ta tåget till skidsemestern i Järvsö. Tillsammans med Skidbussen och boendetransfern kan vi erbjuda en helhetslösning som inte bara tar bort behovet av egen bil utan gör resan smidigare, enklare och skönare, säger Peter Nilsson.

Skidbussen i Järvsö är en tvåårig försöksverksamhet som nu är inne i år två. Syftet är att förbättra förutsättningarna för fossilfritt resande och att ge möjlighet att resa till och från, samt inom Järvsö utan att vara beroende av bil. Förhoppningen är att utarbeta en modell som kan bedrivas på kommersiell grund. Busstrafiken organiseras av Ljusdals kommun och finansieras av Energimyndigheten och ett antal lokala aktörer inom turistnäringen.