SFI-elever lär sig restaurangjobb

Ljusdals kommun satsar på restaurangutbildning för elever som läser svenska för invandrare, SFI. Intresset är stort för de 20 utbildningsplatserna.

För vuxenutbildningen vid Utvecklingscentrum i Ljusdal är det ett nytt grepp att starta en förberedande yrkesutbildning för elever som inte är klara med SFI. Goda resultat för liknande satsningar på andra håll i Sverige har inspirerat skolledningen.

- Det finns många lyckade exempel kopplade till SFI då många elever gynnas i inlärningen av att kombinera språkutbildning med en yrkesutbildning. Många elever lär sig bättre med språkundervisning i kombination med praktiska moment. En förberedande yrkesutbildning, som har en tydlig inriktning mot sysselsättning, kan ge elever ett konkret mål och vara mer motiverande, säger Therese King, rektor vid Utvecklingscentrum i Ljusdal.

Sedan tidigare finns Gruv-vård vid Utvecklingscentrum Det ger en möjlighet att läsa vårdkurser samtidigt som eleverna läser svenska på grundläggande (grundskole-) nivå. Men där ska deltagarna vara klara med SFI.

Restaurangbranschen har kompetensbehov och intresset för den nya utbildningen är stort bland SFI-eleverna. I nuläget finns 17 sökande till 20 platser. Ansökningstiden går ut 13 september och den 38 veckor långa utbildningen börjar 30 september.

Slottegymnasiets lokaler för restaurangutbildning blir en viktig plats i sammanhanget.