Samantha och Zhekar ska sprida kunskap om Fritidsbanken
%20Samantha%20och%20Zhekar%20Fritidsbanken2.jpg)
Zhakar Ibrahim, till vänster. Samantha Brand, till höger.
Under två månader i höst ska Samantha Brand och Zhekar Ibrahim informera unga om Fritidsbanken och möjligheterna att låna sport- och fritidsutrustning. Arbetet ska göras som en del i arbetet mot segregation, med statliga medel från Delegationen mot segregation. Ljusdals IF är formell uppdragsgivare, i nära samverkan med Fritidsbanken i Ljusdal.
I våras beviljades Ljusdals kommun 1 miljon kronor för arbete mot segregation från Delegationen mot segregation, Delmos. Under försommaren bjöd kommunen in föreningar med barn- och ungdomsverksamhet till samtal om vad som kan göras för att minska och motverka segregation. Samtalen utmynnade bland annat i behovet av information om hur unga kan låna sport- och fritidsutrustning hos Fritidsbanken Ljusdal, som öppnar inom kort. En del av pengarna ska därför användas för det arbetet, vilket också förväntas bidra till mer kunskap om hur segregationen ser ut i vår kommun.
Samantha Brand och Zhekar Ibrahim har utsetts att genomföra informationsarbetet, där de bland annat ska använda sina egna nätverk bland utrikesfödda. Arbetet inleds i samband med Fritidsbankens Pep Up-turné, 9-20 augusti, där Fritidbanken besöker Kårböle, Ljusdal, Färila, Los, Tallåsen, Järvsö Och Ramsjö.
Samantha kom som fotbollsspelare till Ljusdal 2017 genom ett spelarkontrakt med Ljusdals IF. Det senaste året har hon varit mammaledig och förutom fotboll är musik och teater en stor del av hennes liv. Samanthas pappa är musiklärare och hon har själv spelat bland annat trumpet. Ända sedan 2018 har hon velat göra det slags arbete som hon nu får chans till.
- Jag älskar Ljusdal jag vill ge tillbaka för allt det fina jag fått. Det finns många unga tjejer som inte har någon bra förebild, de tjejerna vill jag gärna jobba med, säger Samantha Brand.
Zhekar bor i Ljusdal och genom ett jobb på Kläppa fritidsgård fick han upp ögonen för arbete med ungdomar. Nu är Zhekar nyutexaminerad fritidsledare och har jobbat mycket ideellt med unga med invandrarbakgrund genom föreningen, Ni Vi Sport för dig Ljusdal, som han startade för tre år sedan. I föreningen spelar de volleyboll och basket och Zhekar spelar också fotboll i Färila IF.
- Jag ser fram emot att berätta om Fritidsbanken och hur alla ungdomar kan låna sport- och fritidsutrustning, säger Zhekar Ibrahim.
Medel finns reserverade för fler insatser under hösten 2021 och inbjudan till föreningslivet att delta i arbetet kvarstår.
Segregation handlar om att människor lever och verkar separerade från varandra. Det kan handla om uppdelning utifrån etnicitet, socioekonomisk status, ålder eller kön. Åtskillnaden innebär att människor med liknande bakgrund koncentreras i bostadsområden, i skolor och på arbetsmarknaden.
Kontakt Fritidsbanken
Mattias Lind, 070-266 65 87
Kontakt Delmos-projektet
Malin Fundin, 0651-182 02
Roland Hamlin, 0651-180 86
Relaterade sidor
Dela denna sida: