Ny satsning ska stärka dialogen mellan kommunen och medborgarna

Den nya politiska majoriteten i Ljusdals vill göra kommunen som organisation mer lyhörd och tillgänglig för medborgarna. Under onsdagens sammanträde beslutade kommunstyrelsen att satsa 1,2 miljoner kronor på att stärka dialogen med medborgarna och ge bättre administrativt stöd till kommunens olika råd.

Bakgrunden till satsningen är en upplevd brist på dialog, där kontakten med medborgarna hamnat i skymundan enligt kommunstyrelsens ordförande Pernilla Färlin (M).

– Jag tror vi alla kan erkänna att vi har varit dåliga på det här. Vi måste bli bättre på att lyssna, bättre på att vara ute och snacka med folk, säger Pernilla.

Det nya beslutet innebär flera åtgärder:

  • Stärkt administrativt stöd för råden: Någon typ av medborgarlots eller demokratisamordnare ska finnas för kommunens olika råd - kommunens råd för pensionärer, ungdomar och personer med funktionsnedsättning. Personen ska stötta råden i att samordna och utveckla möten, dialogformer och medborgarkontakter, såväl digitalt som fysiskt.
  • Nya forum för medborgardialog: Medborgarlotsen ska också ta fram nya sätt att få in medborgarnas åsikter, till exempel genom digitala medborgarråd, medborgarpaneler, och dialogmöten i olika delar av kommunen. Exempel på frågeställningar kan vara framtidens äldreomsorg, kommunens miljöpolitik, landsbygdsutveckling och företagsklimatet.
  • Reglerna för råden ändras - så att stödet blir tydligt, långsiktigt och rättvist.

– Det ska inte kännas som att kommunen sitter i ett eget torn och hittar på saker. Vi vill att folk känner: “Ljusdals kommun, de är ju vi!”, fortsätter Pernilla.

Vice ordförande i kommunstyrelsen, Stina Michelsson (S), fyller i:

– Många känner nog att deras åsikter inte spelar någon roll. Men det gör de. Vi måste visa att vi menar allvar med att lyssna. Det här är ett steg på vägen, säger Stina.