Ny föreståndare på Fågelsjö gammelgård

.

Från och med den 1 maj i år fick Hälsingegården Fågelsjö gammelgård, även kallad gården Bortom Åa, ny föreståndare. Vi möter en entusiastisk Gisen Janis, i gassande sol i folkdräkt, som berättar om sina planer för gården framåt.

Gisen är född och uppvuxen i Falun, bott och arbetat många år i Stockholm,
men har en moster i fågelsjö och därmed haft en naturlig anknytning till bygden sedan barnsben.

- Jag har tidigare arbetat här i 5 säsonger, och alltid haft lite i bakhuvudet att jag gärna skulle vilja återvända och göra något mera, jag har sett gårdens stora potential och tycker det här är en jättespännande utmaning.

På gården finns många verksamheter, som drivs i lite olika regi. Allt ifrån ett café och hantverksbutik till vandrarhem, stugor, uthyrning av cyklar och kanoter,
till loppis, bakstuga och kursverksamhet.

Nytt för i år är att ”Amerikacaféet” drivs av hembygdsföreningen, samt att bakstugan är öppen och driftas av några unga tjejer som skapat sitt eget sommarjobb av att hyra stugan och baka tunnbröd.


Den största utmaningen initialt är att skapa en bättre struktur för att förbereda för att bredda verksamheten menar Gisen. Med sina 31 år är Gisen troligen den yngsta föreståndaren på gården hittills, men med en gedigen bakgrund inom nationella och internationella ideella organisationer och med en tydlig skärpa och vision för hur både nutid och dåtid ska blandas för att gården ska fortsätta leva och utvecklas.

- Min dröm är att gården i framtiden ska erbjuda ett helhetskoncept, som besökare ska du känna att du kastas tillbaka i tiden, samtidigt som det finns
inslag av det moderna.


Ett stort fokus framåt som Gisen berättar om är att samla kunskap för att överföra mellan generationer, de som har koll på hur tex järnblästring utförs finns snart inte mer, hur ska vi säkerställa att nästa generation får ta del av denna kunskap? Det kommer att anordnas kurser och utbildningar framåt i olika hantverksområden.


Passa på att besöka Fågelsjö gammelgård under sommaren! Förutom gården finns även en massa fina vandringsleder och vacker natur att beskåda i närområdet.