Nya svenska medborgare firade

Bord med tårtor, blommor och fikabröd

I samband med det traditionella nationaldagsfirandet uppmärksammade Ljusdals kommun sina nya svenska medborgare vid en högtidlig ceremoni i Folkparken i Ljusdal.

Under perioden 16 april 2018 till 31 mars 2019 fick 102 kommuninvånare av utländsk härkomst svenskt medborgarskap.

De nya medborgare kommer från 18 olika länder, varav flest antal från Myanmar och Somalia. Övriga ursprungsländer är Syrien, Vietnam, Kenya, Tyskland, Turkiet, Afghanistan, Storbritannien, Italien, Schweiz, Saudiarabien, Brasilien, Eritrea, Thailand, Norge, Sudan och Ryssland.

För att fira att de blivit svenska medborgare bjöd Ljusdals kommun under nationaldagen in dem till Folkparken för en medborgarskapsceremoni med efterföljande fikastund i sällskap av sina närmaste.

Ceremonin leddes av Johannes Nyberg - integrationshandläggare, Kenneth Forssell - arbetsmarknads- och socialchef, Ramin Maihanparast och Viktoria Edqvist - båda integrationskonsulenter.

Ljusdals kommun införde en årlig medborgarskapsceremoni 2014 och anordnade den nu för sjätte året i rad. Från och med år 2015 är det obligatoriskt för landets alla kommuner att en gång per år hålla en sådan ceremoni för de invånare som fått svenskt medborgarskap på annat sätt än genom födseln.