Nu är det åter tillåtet med evenemang på serveringsställen

Foto: Mostphotos.

Från 8 oktober är det åter tillåtet att hålla evenemang på krogar, caféer och restauranger. Det är möjligt genom ett regeringsbeslutat undantag i Förordningen om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Serveringsställen som ska arrangera en konsert eller liknande tillåts också gå ut med marknadsföring för evenemanget. Det finns heller ingen begränsning i antalet gäster så länge serveringsstället uppfyller kraven för att förhindra trängsel. Dessa krav handlar till exempel om information om att hålla avstånd, att gäster ska vara sittande när de äter och dricker och att ha golvmarkeringar för avstånd vid kassa eller toaletter. Trängseltillsyn görs av kommunens Miljöenhet.

Precis som innan pandemin ska arrangören följa ordningslagen och anmäla, alternativt ansöka om tillstånd, för sitt arrangemang hos Polisen. Exempel på arrangemang som kan kräva anmälan eller ansökan om tillstånd är dans, konserter inomhus och konserter utomhus.

Förbudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare gäller fortfarande för alla andra typer av verksamheter.