Nätet stängs men alla kan ringa

Den 30 september 2019 stängs ett antal kopparnät i Ljusdals kommun, och i en del mindre byar krävs då andra lösningar för att kunna använda telefon och dator. Kommunen har begärt och nu fått information av nätägaren Telia om hur detta går till.

Kommunalrådet Lasse Molin (M) hade tagit initiativ till det möte som hölls på onsdagen där Telia representerades av Robert Liljeström, ansvarig för samhällskontakter och Marita Jansson, projektledare.

Från kommunen deltog Lasse Molin, vikarierande oppositionsrådet Stina Bolin (S), utvecklingschef Rolf Berg och Per Eriksson från kommunens nätbolag Ljusnet.

- Det var ett positivt möte där vi fick se att det stora flertalet får ett bättre alternativ än det kopparnät som är på väg att tas ur bruk och att det i extremfall finns en garanti från Post- och telestyrelsen om att ingen ska ställas utanför möjligheten till telefoni, säger Lasse Molin.

Telias representanter berättade att det i Ljusdals kommun är 22 byar med i nuläget drygt 450 abonnenter som behöver välja en ny lösning före 30 september 2019 när ett antal kopparnät stängs ned. Information och påminnelse om förändringen går ut till abonnenterna.

- Det är i sammanhanget bra att kommunens eget nätbolag bygger vidare så att 95 procent av kommunens hushåll väntas ha tillgång till fiber före kommande årsskifte, säger Lasse Molin.

Telia, som är en av flera operatörer på marknaden, poängterade också att det förutom den egna kundtjänsten finns en operatörsneutral sådan som det går att vända sig till med frågor.

Kontakt:
Operatörsneutral kundtjänst
Tel: 010-139 79 00
E-post: info@telekomguiden.se